Vijesti / Društvo
Društvo
Martinje uz izbornu berbu, prešanje, pijenje mošta i Daničin fingerfood
S. Mesarić

kod Horvatovih u Svetom Urbanu

Martinje uz izbornu berbu, prešanje, pijenje mošta i Daničin fingerfood

Na imanju Horvatovih Martinje se obilježava u nedjelju, na dan Martina biškupa. Pjesme, glazbe, plesa i druženja neće nedostajati

Ako ne najveće, ono sigurno najljepše ovogodišnje Martinje na Međimurskoj vinskoj cesti priprema obitelj Vladimira i Danice Horvat u Svetom Urbanu, naravno u režiji Roberta Horvata koji sada imanje Horvatovih vodi i njime upravlja.

- Martinje može biti i je samo na Martinje, na Martina biškupa, a to je u nedjelju, 11. studenog i toga dana naša obitelj će prigrliti sve one koji žele biti dio istinskog događaja povezivanja vinograda, grožđa, prešanja, podruma, mošta, mladog vina i još mnogo toga dobroga. U prijepodnevnim urama započinjemo berbu, kasnu ili izbornu, to ćemo još odvagnuti, premda su pokazatelji i za prosušene bobice, no najvažnije je kako će berba biti i to savršene graševine. Odmah iza podneva je prešanje, a onda degustacija toga mošta, ali i mladog vina, koje je poprimilo sve atribute najboljih međimurskih mladih vina.A nakon toga može sve, konzumiranje ponuđenog, pjesma, glazba, ples i druženje obitelji i posjetitelja. Naravno, sve je upriličeno za Svetog Martina biškupa, ali i za mojega ‘čeha’ Martina, sina koji će nastaviti ono što su započeli Vladek i Danica, jastavio ja, a onda ‘čeh’, rekao nam je Robert, dok smo obilazili ‘eden’ u kojemu su grozdovi poput zlata, onog malo starijeg, ali opazujućeg i, da, ovdje za dječake govore ili ih zovu ‘čeh’.

Zašto i kako se pravilno izgovara znaju ovdašnji ljudi, a moguće i dr. Ines Novak Virč, spoznavateljica štrigovskog narječja. Mi smo uvodno sve prošli i sada čekamo sve vas, naše drage čitatelje i prijatelje. Kakva će to berba biti, koliko će se vina 'spiti', i na kraju - kakvo vino iz ove će berbe biti!?

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Reci što misliš!