za starije osobe

FOTO Policija održala predavanja u nekoliko međimurskih domova za starije i nemoćne

Edukativna predavanja održana su na temu sigurnog kretanja u prometu

Kako bi se podigla razina sigurnosti najugroženijih sudionika u cestovnom prometu (pješaka i vozača bicikla), prvenstveno osoba starije životne dobi, u nekoliko domova za starije i nemoćne osobe na području Međimurske županije održana su edukativna predavanja.

Proteklog petka, 2. studenoga policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu,  Postaje prometne policije Čakovec, Ivica Štampar, za korisnike Domova za starije i nemoćne osobe “Novinščak” u Čakovcu te “Majke Terezije” – Gudlin u Štefancu i “Ščavničar” u Selnici, održao je edukativno predavanje na temu sigurnog kretanja u prometu.

Tijekom predavanja policijski službenik na prihvatljiv i zanimljiv način ukazao je na opasnosti i rizike u cestovnom prometu koji prvenstveno ugrožavaju sigurnost populacije u “zlatnim godinama”. 

Naglasio je potrebu poštivanja pozitivnih zakonskih propisa, prije svega Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Predstavio je pogrešne postupke pješaka i vozača bicikla prilikom sudjelovanja u prometu, a potom je objasnio pravilno kretanje s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica, odnosno stradavanja u prometu. Istaknuo je zakonske obveze pješaka i biciklista.

Pješaci su obavezni noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti kako bi ih se lakše uočilo, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, dok su vozači bicikla na javnoj cesti dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom te imati upaljena svjetla bijele boje na prednjem dijelu i crveno svjetlo na stražnjem dijelu bicikla.
Također naglasio je da kao sudionici budu pažljivi prilikom kretanja u prometu, odnosno da obavezno koriste nogostup, a kolnik da pažljivo prelaze samo preko obilježenog pješačkog prijelaza. Savjetovao ih je da prilikom prelaženja preko kolnika ako im je potrebno potraže pomoć mlađih osoba.

Sudionici edukacija iskazali su veliko zadovoljstvo predavanjem policijskog službenika.

Ovakve i slične interakcije policije i građana izuzetno su korisne i važne, a zainteresiranost krajnjih korisnika samo potvrđuje činjenicu koliko su ovakve teme dobrodošle.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije