DA SE NE ZABORAVI

11. kulturološki susreti u spomen na obitelj Zrinskih u Murakereszturu

Inspirativni govor dožupana Josipa Grivca. Slijedeći domaćin Kulturoloških susreta bit će Općina Goričan 2019.

U mađarskom Murakereszturu su održani 11. kulturološki susret u spomen na obitelj Zrinskih. Susret je otvoren u Domu kulture gdje je predavanje o istraživanju Novog Zrina održao prof. dr. Padanyi Jozsef s vojne akademije Nikola Zrinski u Budimpešti.

Uslijedila je potom sveta misa u obližnjem naselju Kalaseg. Nakon mise posvećena je obnovljena kapelica i slika Svetog Florijana. U okviru manifestacije svečano se obilježilo 130. godina DVD-a Murakeresztur. Uz bogat kulturno umjetnički program skupu su se obratili i načelnik Murakerestura Lajos Pavlicz, Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije, Peter Cseresnyés, državni tajnik Ministarstva inovacija i tehnologije te još neki uzvanici.

Potonji je istaknuo izvrsnu suradnju općina s obje strane Mure na mnogim projektima te istaknuo kako treba njegovati suradnju te čuvati svoje korijene i baštinu, a obitelj Zrinski je velika poveznica dvaju prijateljskih naroda. Slično je rekao i Josip Grivec naglasivši da znamo kako biljka bez korijena vene, umire i nestaje, a to se može dogoditi i narodu koji ne čuva i njeguje svoje korijene, svoju svekoliku baštinu.

– Velika i povijesna obitelj Zrinski je branila dva naroda, ali i cijelu Europu od Osmanlijske najezde. Djelovanje Zrinskih na području obrane, ali i književnosti, gospodarstva, kulture…, ali i njihova tragika trajna je inspiracija i uzor kako se bori za svoje i brani svoj dom i domovina – posebno je istaknuto od strane dožupana.

Na kraju susreta prijenosnu zastavu preuzeo je načelnik Općine Goričan Mario Moharić kao sjedeći domaćin susreta koji će se kao 12. po redu održati dogodine u ovo isto vrijeme. Domaćin 10. Kulturoloških susreta bila je Općina Legrad. Susreti se naizmjenično održavaju u hrvatskim i mađarskim naseljima uz rijeku Muru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije