Marijansko proštenje Majci Božjoj Lauretanskoj

Ovog vikenda u župnoj Crkvi u Svetom Jurju na Bregu je Marijansko proštenje Majci Božjoj Lauretanskoj. U subotu u 10:00 sati počinje molitva krunice i ispovijed. U 11:00 sati misu predvodi preč. Franjo Biškup, duhovnik u Uršulinskom samostanu u Varaždinu. Nakon Svete mise održat će se procesija oko glavnog oltara.

U večernjim satima od 19:00 sati održat će se glazbeni program zborova Gornjeg Međimurja. U nedjelju jutarnja misa je u 7:30 sati, a ona na slovenskom jeziku počinje u 9:00 sati.

Nedavno je obnovljen u župnoj Crkvi oltar Majke Božje Lurdske. Drveni, polikromirani oltar s retablom postavljenim na zidanoj menzi i sa skulpturom u niši. Retabl je u cjelosti spojen od dijelova iz 18.st. Menza je postavljena na stube koje omogućuju prilaz. Radi se o drvenom retablu tektonskog tipa, stroge i jednostavne arhitektonske kontrstrukcije kojom dominira niša sa skuplturama. Sa svake strane se nalaze po dva stupa s korinskim kapitelima. Lijevo i desno od stupova stoje oltarna krila bogato profilirana i ukrašena. Iznad stupova je razlomljeno gređe koje nosi konkavnu atiku, sa po dva mala postupa s lijeve i desne strane koji završavaju plohu atike.

U niši se nalazi skulptura Bogorodice, a ako nje dvije asistenske skulpture Sv. Martina i Sv. Blaža, na vrhu niše smješten je grb. Na atici se nalazi središnja skulptura Sv. Valantina okružena oblacima te manja skulptura prosjaka na oblaku, te s anđeoskim glavicama pri vrhu. Na lijevoj i desnoj strani na vrhu razlomljenog gređa smješteni su krilati anđeli u klečećem stavu. Iznad skulpture Sv. Valantina, a ispod središnje anđeoske glavice, smještena je kartuša s natpisom. Na antipendiju oltara nalazi se Marijin monogram. Oltar je bogato marmoriziran i pozlaćen.

Od 28.do 31.kolovoza bilo je montiranje oltara Majke Božje Lurdske, koji je bio na obnovi. Tvrtka koja je preuzela oltar ove godine te ga obnovila prema pravilima konzervatorsko-resturatorske struke je DOK-ART iz Zagreba, vrijednost radova u visini od 147.724.60 u potpunosti je isplaćeno dijelom novca Ministarstva Kulture, a djelom župljana i to Humanitarnim koncertom za Jurjevo. Ovime započinje i daljnja intezivna obnova inventara same crkve.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije