Zamrlo trgovanje nekretninama

Na području Međimurske i Varaždinske županije popisano je 13.550 stambenih jedinica više nego kućanstava! U Međimurskoj županiji, prema podacima iz popisa stanovništva 2011., koje je Državni zavod za statistiku nakon obrade objavio ovih dana, popisano je oko 40.700 stambenih jedinica za stalno stanovanje i 36.000 kućanstava, a u Varaždinskoj 64.900 stanova i kuća naspram 56.000 kućanstava.

Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da u te dvije županije nema potrebe za novom stambenom izgradnjom kad je toliko stanova i kuća više od broja kućanstava. Dragutin Matotek, ugledni građevinski stručnjak iz Čakovca, slaže se time, no problem je, dodaje, u raspodjeli.

– Praznih stanova i kuća možda i ima viška, ali nisu dobro raspoređeni. Mnogo je kuća po selima u kojima nitko ne stanuje jer su kupcima primamljiviji gradovi ili druga veća naselja sa školom i vrtićem, pa u tim sredinama ima veće potrebe za stanovima i kućama. Ima sela u kojima pada broj stanovnika, pa je zato i veći broj praznih kuća – pojašnjava.

Ako baš nije nužno iz egzistencijalnih razloga, vlasnici stare kuće čuvaju za neka bolja financijska vremena, samo da ih ne moraju prodati po nižoj cijeni.

– Imate kuća koje imaju po šest ili sedam vlasnika koji su je naslijedili, a svaki bi htio velik novac. Kažu “bumo pričekali bolja vremena”. S druge strane, gradovi i općine proširuju građevinske zone, grade komunalnu infrastrukturu, od struje, vode i plina do rasvjete i cesta, a sve to košta i troši energiju – ističe Matotek. U Čakovcu je oko 1100 stanova “viška”, a u Varaždinu 2300.

Vlatka Petrinec Vabec iz ABC nekretnina u Čakovcu kaže da dio tih popisanih stambenih jedinica vjerojatno iznajmljuje. Upozorava da je tržište nekretnina u posljednje vrijeme u kolapsu, a posebno se stanje pogoršalo nakon najave uvođenja poreza na imovinu.

– Od tada sve je stalo! Oni koji su nešto uštedjeli i htjeli bi uložiti u nekretninu koja im ne treba za stanovanje, ne znaju hoće li i njih zakačiti taj porez. To ne znaju ni investitori koji bi gradili stanove. Puno je nejasnoća, a najavom tog poreza nastala je panika. Ljudi čekaju što će se dalje događati – upozorava V. Petrinec Vabec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije