projekt 'CrossCare-HomeCare'

Dostupnija fizikalna terapija i nutricionistički savjeti za osobe starije životne dobi

Dom zdravlja Čakovec zaposlit će 4 fizioterapeuta, 1 nutricionistu i 1 koordinatora-medicinsku sestru, a nabavit će se prijevozno sredstvo i sva potrebna oprema

Zahvaljujući projektu ‘CrossCare-HomeCare’ svim osobama starije životne dobi u Međimurju bit će olakšan pristup fizikalnim terapijama i savjetima o zdravoj prehrani. -Dom zdravlja Čakovec zaposlit će 4 fizioterapeuta, 1 nutricionistu i 1 koordinatora-medicinsku sestru, a nabavit će se prijevozno sredstvo i sva potrebna oprema. Potvrđeno je to ugovorom o financiranju koji je početkom rujna potpisan između partnera na projektu. To su Zavod za opskrbo na domu Ljubljana, Mestna občina Ljubljana, Centar za pomoć na domu Maribor, Dom zdravlja Čakovec, Ustanova za zdravstvenu njegu u kući Zagreb i Grad Zagreb – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić, dr.med.

Koordinatorica projekta, medicinska sestra Adrijana Bešlić, pojasnila je pojedinosti samog projekta: “CrossCare-HomeCare traje od rujna 2018. do kraja kolovoza 2020. godine. Fizikalnu terapiju u kući primit će oko 1075 ljudi starije životne dobi iz cijele županije, kojima je ona zbog zdravstvenih razloga neophodna, a otežanog su kretanja i u nemogućnosti su kontinuirano ju ostvarivati u zdravstvenoj ustanovi.

Savjet o prehrani i što boljoj brizi o sebi dobit će najmanje 450 osoba. U okviru projekta realizirat će se razmjena stručnjaka iz Slovenije i Hrvatske te će se na primjerima dobre prakse i dugogodišnjem iskustvu partnera u tom području, unaprijediti život starijim osoba u Međimurskoj županiji. Pratit će se tjelesni parametri te raditi savjetovanja o zdravoj prehrani i izrada individualnih jelovnika s ciljem postizanjem optimalnog funkcioniranja u svakodnevnom životu.”

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač dodala je kao je Županija vrlo ponosna na ovaj projekt: “CrossCare-HomeCare je zdravstveno-socijalna inovacija koju na području Međimurja do sad nismo imali u takvom obliku. Projekt ima obrazovnu komponentu jer će se dodatno educirati fizioterapeuti, sestre i ostali stručnjaci koji su uključeni. S druge strane, radimo na socijalnoj  i zdravstvenoj komponenti kroz koju će se pomagati starijim i nemoćnim osobama. Uključuju se Županijska bolnica, liječnici opće prakse, Centar za socijalnu skrb, ali i osim pružanja pomoći starijima, rasterećuju se njihove obitelji te se tako kroz projekt objedinjuje cijeli sustav društva. ”

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je ovo samo jedan u nizu od projekata kojima Županija skrbi za osobe starije životne dobi: – U Međimurju je 16,6% stanovništva starije od 65 godina te mnogobrojnim aktivnostima koje provodimo želimo osigurati kvalitetnu brigu i sadržaje za naše najugroženije pripadnike društva, posebice one koji su u nemogućnosti sami ih koristiti. U ovoj godini ulažemo velika sredstva u razvoj zdravstvenog sustava te zajedno sa ovim projektom razvijamo model otvorene skrbi za starije osobe, sukladno suvremenom pristupu socijalne skrbi za starije osobe – rekao je župan.

Konferenciji za medije na kojoj je predstavljen projekt, prisustvovali su i suradnici na projektu – glavna sestra Doma zdravlja Čakovec Irena Mađarić-Tuksar, nutricionistica Morena Đud i fizioterapeutski tehničar Dino Jurinić. Projekt se financira u okviru Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska u iznosu od 1.052.257,68 eura, a partner projekta Dom zdravlja Čakovec dobiva 209.858,45 eura. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije