Željko Balog: Uz pomoć EU kupite tisuću kuća za romske obitelji!

Željko Balog, predsjednik Krovne zajednice Bajaša Hrvatske i Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, uvjeren je da je pronašao najbolji način kako integrirati romsku nacionalnu manjinu u hrvatsko društvo.

− Idemo prema Vladi s prijedlogom da se u okviru Akcijskog plana Desetljeća za uključenje Roma 2005. – 2015. kupi tisuću kuća po selima u Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Za to bi se mogao dobiti novac iz fondova EU. Sad je prilika! Sad ili nikad! − kazao je Ž. Balog. U kuće bi se, dodaje, uselile obitelji koje žive u teškim uvjetima u 12 romskih naselja.

− Prednost bi imale mlade obitelji koje žele bolji život pronaći izvan tih naselja koja su pretvorena u geta. Raseljavanjem bi se djeci omogućila lakša integracija u obrazovni sustav. Sad imamo nekoliko škola u kojima romska djeca čine gotovo polovicu učenika, a ovako bi u svakoj školi bilo po njih nekoliko, pa bi i nastavnicima bilo lakše.

I odraslima bi bilo jednostavnije u selima u kojima žive Hrvati. Kad bi vidjeli da susjed obrađuje povrtnjak i hrani životinje, i oni bi dobili volju da sami nešto uzgoje. U svojim naseljima sada uglavnom samo sjede i čekaju socijalnu pomoć − kaže Balog.

Vjeruje da bi Romi tada lakše dolazili do posla, a ako se zaposle, mogli bi i otplaćivati kuće. Toj je njegovoj inicijativi podršku dalo i Vijeće romske nacionalne manjine u kojem ima veliku većinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije