Vijesti / Društvo
Društvo
Objavljena zbirka lirskih eseja Čakovčanke Stanke Gjurić
E.M.

književnica iz čakovca

Objavljena zbirka lirskih eseja Čakovčanke Stanke Gjurić

Kroz raznolike teme dotiče se muško-ženskih odnosa, ljudske sreće, nadanja, ljubavi, zloće, kao i onog dobrog u ljudima

U 'Nakladi Ceres' ovih je dana je objavljena zbirka lirskih eseja Čakovčanke Stanke Gjurić, pod naslovom 'Istina o sreći'.

Stanka Gjurić u svojem nam novom rukopisu, zbirci lirskih eseja, ponovno nudi obilje prelijepih, no ponajprije vrlo značajnih promišljanja. Autorica, očigledno crpeći nadahnuće iz vlastitog iskustva, kroz raznolike teme dotiče se također i muško-ženskih odnosa, ljudske sreće, nadanja, ljubavi, zloće, kao i onog dobrog u ljudima. Na jedan specifičan način bavi se i progovara o međuljudskim odnosima općenito, temama svima vrlo bliskim.

Gjurić piše o vrlo važnim pitanjima koja se tiču svakog od nas, i s čime se svatko u svom životu na neki način susreo, ali jednako progovara i o samome čovjeku, njegovoj prirodi, istinom ga ogoljujući do kosti, pritom ne štedeći ni samu sebe.

Poznati vojvođanski pisac, kritičar i glazbenik Robert Tilly, za Stankine je eseje, svojevremeno, između ostalog, rekao: '…Knjiga eseja Stanke Gjurić, uopćeno i ukratko, bavi se tematskim opsegom duhovnog obzorja jednoga Henryja Millera, stilom i jezičnim vokabularom dostojnim Jursenarove ili onoga iz ponajboljih eseja Simone de Beauvoir, sve to osmatrano i opservirano iz vizure i glazure Sylvie Plath, ali ne s njezinim fatalizmom što je okončao i čitavu storiju nesretne pjesnikinje suicidom, već umovanjem i promišljanjem vječnih, a opet iz nekog rakursa i svakidašnjih tema za opservaciju tema, vedrim vitalizmom i zdravim panteizmom jedne Anais Nin…

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!