Vijesti / Društvo
Društvo
Ima li Hrvatska i Međimurje problem s Romima?
Ilustracija/Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

NAJVIŠE IH ŽIVI U MEĐIMURJU

Ima li Hrvatska i Međimurje problem s Romima?

'Što se tiče Roma u Međimurju, njihov je položaj katastrofalan, nisu prihvaćeni u društvu pa nemaju ni WC-e u kućama. S vremena na vrijeme ih netko ode posjetiti kao da su neke životinje u ZOO-u'

Obračun romskih obitelji vatrenim oružjem i pucanje prema školi mogli su dovesti do velike tragedije. Međutim, pažnja javnosti ponovno usmjerila prema Romima, a stanovnici Vukomerca, kvarta u kojem je došlo do obračuna, žalili su nam se da imaju velikih problema s Romima koji tu žive.

Ima li Hrvatska problem s Romima i kako ga riješiti? Index.hr razgovarao je s pripadnicima romske nacionalne manjine koji su nam rekli da je glavni ključ u obrazovanju i suradnji s lokalnim vlastima. Jedino se na taj način, kako nam kažu, Romi mogu bolje integrirati u društvo i odmaknuti se od slike kojom se često prikazuju u javnosti - kao manjina koja stvara probleme.

Prije šest godina tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da više od 50 posto imovinskih delikata na području Međimurja počine pripadnici romske nacionalne manjine, zbog čega su ga prozvali za diskriminaciju, no mediji su i kasnije izvještavali o visokom postotku kriminalnih radnji od strane Roma i to na području Međimurske županije u kojoj živi najveći broj Roma u Hrvatskoj - oko 10.000.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je u 2011. godini popisano 16.975 pripadnika romske nacionalne manjine. Najviše Roma živi na području Međimurske (oko 10.000) te na području Osječko-baranjske i Sisačko-moslavačke županije te Grada Zagreba.

Razgovarali su s predsjednicom Udruge žena Romkinja Hrvatske - Ramizom Memedi koja je rekla da vlasti ništa ne rade po pitanju integracije Roma u društvo. Sve je, kaže, stalo ulaskom Hrvatske u EU.

"Do 2013. godine se još i radilo na tome da se Romi integriraju. Imali smo Povjerenstvo za praćenje nacionalne strategije za Rome i oni su određivali mjesta u kojima su Romi i koja su najkritičnija, odnosno u kojima postoji najveći broj problema. Potom su se obilazila ta mjesta i u suradnji s lokalnim vlastima se rješavali problemi. Tada se radilo na infrastrukturi, brojna mjesta gdje su Romi nisu bila ni asfaltirana, djeca nisu imala prijevoz do škole. Većina kuća nije imalo ni WC. Radilo se na integraciji djece u društvo, kako da ih što više ide u školu, da im se nabave knjige, i onda je ulaskom Hrvatske u EU sve stalo. Koliko znam, to Povjerenstvo i dalje postoji, no ne znamo što sad rade", rekla je Memedi.

Kaže nam kako sad više nitko ništa ne radi za Rome.

"Nitko ne reagira i to je žalosno. Ovaj zadnji slučaj u Zagrebu, na Vukomercu, pa to je žalosno koja se hajka digla na Rome. Ne opravdam takve postupke i smatram da svatko treba odgovarati te da se počinitelji trebaju kazniti, ali da se istovremeno ne diže tolika prašina i hajka na sve Rome. Opet je počelo etiketiranje Roma, diže se cijela buna na romsku zajednicu. To je žalosno, nisu svi Romi isti. Počinitelje kaznenih djela treba kazniti i neka snose posljedice. No isto tako imamo i obrazovanih, radišnih i zaposlenih Roma kojima ovo etiketiranje nanosi toliku štetu. Na kraju se Romi ne žele izjasniti kao Romi jer kad idu tražiti posao ne mogu ga dobiti posao upravo zato što su Romi", rekla nam je Memedi.

Što se tiče obrazovanja, od 17.000 Roma koliko ih, kaže, ima u Hrvatskoj, tek ih je 800 završilo srednju školu, a osmero fakultete.

"Zadnjih par godina se povećao broj djevojčica koje idu u srednju školu, no to nije zadovoljavajuća brojka, iako neki pomak postoji. Međutim, ovi koji su završili školu ne pružaju uzor svojoj zajednici jer ne dobiju posao i onda ostali nemaju motivaciju da im djeca dalje pohađaju školu. Srednja nije obavezna i ne može ih se siliti da idu u nju, no zato bi srednju školu trebalo uvesti kao obaveznu. Ključ je u edukaciji, ljude treba što više educirati, upoznati ih s pravima i obvezama, koje su im obaveze, da se pridržavaju zakona. Trebalo bi ići po romskim naseljima i oduzimati oružje.

Što se tiče Roma u Međimurju, njihov je položaj katastrofalan, nisu prihvaćeni u društvu pa nemaju ni WC-e u kućama. S vremena na vrijeme ih netko ode posjetiti kao da su neke životinje u ZOO-u, ali nitko ništa ne radi da integrira Rome u društvo", rekla je Memedi. Više pročitajte na Index.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Vezani članci

Reci što misliš!