Vijesti / Društvo
Društvo
Proglašeni pobjednici literarnog natječaja udruge Mlada pera 'Nikad ne bi pogodio!'
Udruga Mlada pera

ljepote zavičaja

Proglašeni pobjednici literarnog natječaja udruge Mlada pera 'Nikad ne bi pogodio!'

Cilj natječaja bio je potaknuti mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj

Još jedan natječaj udruge Mlada pera uspješno je priveden kraju. Tema natječaja Nikad ne bi pogodio! bio je zavičaj, odnosno i osnovnoškolce i srednjoškolce upitali su: Što biste rekli jednom strancu da se pojavi u vašem mjestu i pita vas što je najvažnije u vašem kraju? Bez čega vaš kraj ne bi bio ono što jest?! Naravno, kao i uvijek, tražili su najkreativnije i najoriginalnije odgovore!

Jer ljepote nekog zavičaja najbolje se predstavljaju simbolima, a kada kažemo simbol, mislimo na simbol u najširem značenju te riječi pa to može biti osoba iz prošlosti ili sadašnjosti koja može i ne mora postojati, zatim određeni događaj, legenda ili običaj pa i objekt ili životinja!Jer zavičaj nije samo prostor i ono što nas okružuje; zavičaj su ljudi, obitelj, zajednica pa i način razmišljanja te uvjerenja. Zavičaj nas je odgojio i oblikovao pa je ljubav prema zavičaju zapravo ljubav prema samome sebi i bližnjima, a razmišljajući o sebi i bližnjima otvara se i prostor da se bolje razumije i šira zajednica, a onda i svi ljudi svijeta.

Cilj natječaja bio je potaknuti mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj. Ono što su izabrali kao najvažniji simbol zavičaja govori puno o tome kako razmišljaju o njemu, a onda posredno i o sebi i svom položaju u zajednici. U današnje doba globalizacije iznimno je važno čuvati nacionalni identitet jer se događaju velika ispreplitanja različitih kultura, a da bismo naučili mlade da postanu građani svijeta prvo ih treba naučiti cijeniti svoju vlastitu kulturu i duhovnu baštinu, ali im pokazati i načine poštovanja različitosti drugih kultura.

Pisanjem o vlastitu zavičaju te čitanju drugih uradaka o drugim zavičajima potiče se razumijevanje i prihvaćanje razlika drugih kultura, odnosno čuva se i razvija nacionalna i duhovna materijalna i nematerijalna baština Republike Hrvatske te se potiče tolerancija različitosti.Među osnovnoškolcima za najbolje radove, od prispjelih 28, odabrani su:
nagrada (750 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Brnistra Olivie Malbon (5.b, OŠ Fažana, mentorica: Izabela Kapustić)
nagrada (500 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Stora hiža Luke Zadravca (8.r, OŠ Gornji Mihaljevec mentorica: Lidija Novak Levatić)
nagrada (250 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Legenda o ljeljama Ivane Škegro (4.c, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Đakovo, mentorica: Zrinka Funarić)Žiri je odlučio posebno još pohvaliti pet radova koji će biti nagrađeni besplatnim primjerkom zbornika, a to su:
- Mirila Jakova Lukića (4. r, OŠ Juraja Barakovića, Ražanac, mentorica: Ana Zekanović)
- Dika naše lipe Istre – ulika (danaska i negda) Ane Kuhar (7.a, OŠ Šijana, Pula, mentor: Vladimir Papić)
- Lički medvjed Nike Dejanović (6. r, OŠ Donji Lapac, učiteljica Štefica Barišić)
- Čudesna zavičajna priča Stefana Kosanović (7.r, OŠ Katarine Zrinski Krnjak, mentorica: Tatjana Franjković)
- Međimurski bregi Tare Kos (7. r, OŠ Gornji Mihaljevec, mentorica: Lidija Novak Levatić)Među srednjoškolcima nijanse su odlučile da su najbolji i najoriginalniji od 21. prispjelog rada:
- nagrada (750 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Gorbonuk - nekad i sad Martine Špiranec (3.r, Gimnazija Bjelovar)
- nagrada (500 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Ovce Miriam Volarić (3.g, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk)
- nagrada (250 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Leteće krvopije Antee Rap (3.b, SŠ Marka Marulića, Slatina)

I među srednjoškolcima je žiri odlučio posebno još pohvaliti pet radova koji će biti nagrađeni besplatnim primjerkom zbornika, a to su:
- Šibicara Laure Lazić (2. r, Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku, mentorica: Ružica Filipović)
- Cijeli je svijet tvoj dom Sare Martinović (2. r, Pazinski kolegij-klasična gimnazija Pazin, s pravom javnosti)
- Nekaj š čim se imamo štimati Tee Varga (2.b, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec)
- Pogled s vrha stuba Ive Radošević ( 1. r, Pazinski kolegij – klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti, mentorica: Sanja Depikolozvane)
- Ni ko denes Ele Vivoda (1. htt, SŠ „Vladimir Gortan“ Buje, mentorica: Dunja Janko)Žiri je također odlučio da zbog izuzetnog odaziva njihovih učenika s besplatnim primjerkom zbornika nagrade i sljedeće mentore i škole:
- Vladimira Papića i OŠ Šijana, Pula
- Lidiju Novak Levatić i OŠ Gornji Mihaljevec
- Dunju Janko i SŠ „Vladimir Gortan“ Buje

A o kakvom je to zborniku riječ? Bit će to drugi zbornik udruge Mlada pera u kojem će biti objavljeni svi radovi prispjeli na natječaj Nikad ne bi pogodio! koji je, dakle, upravo završio i oni koji će tek doći na upravo otvoreni natječaj za srednjoškolce Ljetni dnevnik, ali na moj način!

I zbog toga smo malo modificirali stihove legendarne Nadaline za naslov Finila je i ova, ali nejdemo leć, jer jedan natječaj je finija, ma nejdemo lec nego gremo odma daje.
A nagrade su svojim komentarima mogli osvojiti i čitatelji koji su komentirali pristigle radove na portalu Top generacija.Najuspješniji komentatori, odnosno, komentatorice i dobitnice novčanih nagrada su:
300 kn - Sandra Požgaj Jambrošić
200 kn - Kristina Pavičić
100 kn - Vlasta Lamprecht

Ovaj članak ilustriran je likovnim radovima i fotografijama koje su mladi autori sami poslali uz svoje literarne radove!

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci