FOTO U pčelinjaku Dražena Bogdana snimljen roj pčela kakav se rijetko viđa

Najjednostavnije rečeno, rojenje pčela je njihov način razmnožavanja. Pčelari u pravilu ne vole rojenje jer odnosi višak meda koji bi trebali izvrcati, ipak, kad dođe do rojenja na pčelinjaku to svakom pčelaru predstavlja doživljaj koji se fotografira i prepričava.

Upravo jedan takav doživljaj dogodio se prije nekoliko dana Draženu Bogdanu (40) iz Vugrišinca. On se već 10 godina bavi pčelarstvom, a ovih se dana u njegovom pčelinjaku oko grane stvorio roj pčela kakav se rijetko viđa.

Iako mu je pčelarstvo hobi, osvajač je nekoliko vrijednih priznanja za svoj med. Tako je 2017. godine na 13. međunarodnom natjecanju pčelara u kvaliteti meda ‘Zzzagi med’ za med od bagrema osvojio zlatnu diplomu, isto kao i na 11. senzoričkom ocjenjivanju meda Međimurske županije.

– Pčelarstvo mi je hobi, a i sam živim zdravim životom, ne pušim niti pijem. Stoga, u proizvodnji meda ne idem na količinu nego kvalitetu, što je najveći razlog ovim nagradama, rekao nam je Dražen.

Po njegovim riječima, sve što zna o pčelarstvu naučio je od Viktora Dobranića iz Mačkovca.

– Gospodin Viktor je bio moj svojevrsni mentor u pčelarstvu. On je savršen spoj znanja i iskustva i sve što znam o pčelarstvu dugujem upravo njemu, govori nam Dražen.

Na pitanje zašto je svoj OPG nazvao Rakova graba, odgovara nam da u blizini njegova pčelinjaka teče Rakov potok koji je ime dobio po tome što je nekad bio stanište rakova, no oni su izumrli zbog korištenja pesticida i ostalih razloga.

Opširnije o tome možete pročitati u vrlo zanimljivim Draženovim tekstovima na kajkavskom narječju – ‘Rakova graba’ i ‘K Raku po meda’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije