14. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Ovogodišnja, četrnaesta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se od 19. do 29. kolovoza 2012. godine po treći put za redom održava u Čakovcu, okupila je čak 103 polaznika, što je u vremenima recesije i mnogih odricanja činjenica od izuzetne važnosti, kao potvrda dugogodišnje prepoznatljivosti i uvažavanja Škole i njezinih sadržaja, organizatora, predavača i voditelja te visokih dometa.

Na seminarski program prvoga stupnja, koji će se pod vodstvom prof. Krešimira Mikića baviti pitanjima audiovizualnih medija (filma, televizije, radija, videa, novog komunikacijskog okružja), odnosno medijskom kulturom u nastavi hrvatskog jezika u osnovnim školama te metodičkim pristupima u nastavi medijske kulture – odgoju i medijima, dok će mr.sc. Marko Rojnić predavati o teoriji filma, prof. dr.sc. Hrvoje Turković o strukturi filmskog djela i o hrvatskom filmu do 1941. godine, dr. sc. Bruno Kragić o povijesti filma, dr.sc. Midhat Ajanović o uvodu u animaciju i zagrebačkoj školi, Diana Nenadić o vrstama i metodama dokumentarnog filma, a Tomislav Šakić o hrvatskom filmu od 1941. godine, prijavljeno je trinaest polaznika, a vrijedi napomenuti da je gotovo polovica iz kategorije tzv. samostalaca, nevezanih uz osnovne i srednje škole ili filmske klubove.

Seminarski program drugoga stupnja, trajnog odnosno permanentnog obrazovanja za napredne polaznike, koji će se baviti etnografskim filmom, o kojem će govoriti dr. sc.Etami Borjan, slikarstvom u igranom filmu o čemu će predavati dr.sc. Bruno Kragić, klasičnim skandinavskim filmom što je tema dr.sc. Janice Tomić, hrvatskom književnošću i hrvatskim filmom, o čemu će izlagati Tomislav Šakić, američkim nezavisnom filmom o kojem će govoriti dr.sc. Rajko Petković te modernim i postmodernim europskim filmom, temom dr.sc. Ivane Keser, dok će Diana Nenadić govoriti o sporom filmu (Slow Cinema) kao žanru, stilu i/ili filozofiji, prof. dr. sc. Hrvoje Turković o amaterskom filmu u Hrvatskoj, a mr.sc. Marko Rojnić o filmu u Weimarskoj republici, privukao je četvoro polaznika, opet većinom samostalnih.

Vrijedi napomenuti kako je svim zainteresiranim polaznicima namijenjen i bogati program popodnevnih predavanja i vježbi, od filmskih vrsta, filma i stripa, braka iz ljubavi ili iz interesa, zaštite audiovizualnoga gradiva, analiza klasičnih filmova, vježbi i metodičkih vježbi, o kojima će govoriti odnosno provoditi ih prof. dr.sc. Hrvoje Turković, Josip Grozdanić, Carmen Lhotka, dr.sc. Nikica Gilić, prof. Krešimir Mikić, Ana Đorđić, prof. i Jelena Modrić, prof. koje su za polaznike prvoga stupnja obavezne, a za ostale fakultativne, kao i svakovečernje projekcije vrhunskih filmskih ostvarenja i jutarnje analize viđenih filmova, obavezne za sve polaznike Škole.

Radionica za dokumentarni film voditelja Damira Čučića, ovogodišnjeg pobjednika Pula Film Festivala, okupila je devet polaznika, radionica za igrani film Snježane Tribuson i radionica za TV-reportažu Dražena Ilinćića po četvoro, radionica za animirani film Ede Lukmana pet u početničkoj i troje u naprednoj grupi (među njima je i veteran Ervin Debeuc, osamdesetjednogodišnjak!), specijalizirana radionica za kameru i snimanje Borisa Poljaka osam, specijalizirana radionica za montažu Ivane Fumić i Slavena Zečevića deset, radionica filmskog scenarija Zvonimira Jurića šest polaznika, radionica za postprodukciju zvuka Dubravke Premar četvoro, za digitalnu fotografiju prof. Darija Petkovića četvoro u početničkoj i osmero u naprednoj skupini, radionica radio reportaže Višnje Biti četvoro, a radionica radio drame Vedrane Vrhovnik pet polaznika, dok je u radionici za glumu Leona Lučeva devet, a u radionici za digitalizaciju i digitalnu restauraciju voditelja Carmen Lhotka i Tomislava Vujnovića sedam polaznika.

Četrnaesta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić počinje s radom u večernjim satima u nedjelju, 19. kolovoza 2012. godine, okupljanjem svih sudionika, polaznika, predavača i voditelja i organizatora u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije