RECEPT

ZLATA HUNJADI Božićni keksi dolaze s istom bazom, ali s bezbroj varijacija!

Zlata Hunjadi ima idealan recept za božićne kekse koje možete napraviti u raznim oblicima!

Zlata Hunjadi iz Udruge žena Dunjkovec oduševila nas je različitim božićnim kolačićima. Baza je za sve kolačiće ista, a onda po želji dodajete pekmez, čokoladu, mak, krokant

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 400 g šećera
  • 4 jaja
  • 2 praška za pecivo
  • 500 g margarina
  • sok od pola limuna i naribana korica

Zamijesite sastojke, razvaljate tijesto da bude tanko, odaberete prigodne modlice i možete početi!

Ako želite napraviti oblik srca, možete između gornjeg i donjeg tijesta staviti pekmez i tako zalijepiti oblike.

Odlučite li se za boriće, njih premažite otopinom limuna i šećera te posipajte krokantom od lješnjaka.

Tu je i oblik kiflica, u čije tijesto možete staviti mak, a pečene vrhove umočiti u čokoladu tako da dobijete lijepi kontrast.

Za zvijezde možete iskoristiti čokoladu, a pahuljice jednostavno posipajte štaub šećerom i izgledat će famozno!

Bonus savjeti za kolačiće

Odmor tijesta – nakon što zamijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem 30–60 minuta. Tijesto će se lakše valjati, oblici će se ljepše rezati i keksi se neće previše širiti pri pečenju.

Maslac umjesto margarina (ili pola–pola) – ako želite puniji okus, možete dio ili sav margarin zamijeniti maslacem. Keksi će biti aromatičniji i “prhkiji”.

Vanilija i prstohvat soli – dodajte 1–2 vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije te prstohvat soli – to naglašava slatkoću i daje dublji okus.

Debljina tijesta – idealna debljina je oko 3–4 mm. Pretanko tijesto se brzo isušuje, a predebelo izgubi onu finu prhkost.

Pekmez za lijepljenje – ako koristite pekmez, lagano ga zagrijte i procijedite (bez komadića). Tako će se ljepše razmazivati i neće curiti iz keksa.

Pečenje – pecite ih na 170–180 °C, oko 8–12 minuta, ovisno o veličini. Keksi trebaju ostati svijetli – čim rubovi lagano porumene, gotovi su.

Čokolada za umakanje – u čokoladu dodajte žličicu ulja ili malo maslaca – dobit ćete sjajnu i glatku glazuru.

Čuvanje – kad se potpuno ohlade, spremite ih u limene kutije. Ako dodate i koricu naranče ili malo cimeta u tijesto, s vremenom će biti još aromatičniji.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije