
Medova pita nezaobilazan je blagdanski kolač, a mi smo nabavili recept Milene Posel iz Udruge žena Dunjkovec.
Medena pita ili po međimurski “medova pita” rado je viđen gost na blagdanskom stolu, a mi vam donosimo recept Milene Posel iz Dunjkovca.
Sastojci:
- 3 jaja
- 15 dkg šećera
- 5 dkg masti
- 15 dkg meda
- 1 žlica cimeta
- 55 dkg brašna (pola oštrog, pola glatkog)
- 1 žličica sode bikarbone
Sastojci za kremu:
- 4 dcl mlijeka
- 8 žlica brašna
- 20 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 margarin
Dodatno:
- pekmez od šljive
- šećer u prahu
- čokolada za glazuru
Postupak:
U lonac se stave mlijeko, šećer, med, mast, cimet i jaja te se na laganoj vatri uz stalno miješanje zagrijava dok ne zavri.
Kad smjesa zakipi, kuha se još pet minuta, zatim se makne s vatre i ostavi da se malo ohladi.
U drugoj posudi pomiješaju se brašno i soda bikarbona, doda se mlaka smjesa i umijesi glatko tijesto.
Tijesto se podijeli na četiri jednaka dijela, svaki se razvalja na papiru za pečenje, izbode vilicom i peče u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko deset minuta. Pečene kore se ostave da se ohlade.
Za kremu se pomiješaju brašno, šećer i vanilin šećer, doda se dio hladnog mlijeka i dobro izmiješa da nema grudica.
Ostatak mlijeka se zakipi, zatim se umiješa pripremljena smjesa i kuha još dvije minute dok se ne zgusne.
Krema se pokrije prozirnom folijom i ostavi da se ohladi. Maslac sobne temperature se pjenasto izmiksa, a zatim mu se postupno dodaje ohlađena krema dok ne postane glatka. Krema se podijeli na dva dijela.
Na podlogu se stavi prva kora i premaže polovicom kreme, poklopi se drugom korom, lagano pritisne i ovaj put premaže pekmezom.
Zatim se stavi treća kora, premaže ostatkom kreme i poklopi četvrtom korom, koju je također potrebno lagano pritisnuti.
Kolač se ostavi u hladnjaku preko noći kako bi kore omekšale i slojevi se povezali. Sutradan pospite šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom i narežite, a najbolji je nakon dan ili dva stajanja. Dobar tek!





