RECEPT

MILENA POSEL Medova pita pravi je odabir za ovaj Božić!

Medova pita nezaobilazan je blagdanski kolač, a mi smo nabavili recept Milene Posel iz Udruge žena Dunjkovec.

Medena pita ili po međimurski “medova pita” rado je viđen gost na blagdanskom stolu, a mi vam donosimo recept Milene Posel iz Dunjkovca.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 15 dkg šećera
  • 5 dkg masti
  • 15 dkg meda
  • 1 žlica cimeta
  • 55 dkg brašna (pola oštrog, pola glatkog)
  • 1 žličica sode bikarbone

Sastojci za kremu:

  • 4 dcl mlijeka
  • 8 žlica brašna
  • 20 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 margarin

Dodatno:

  • pekmez od šljive
  • šećer u prahu
  • čokolada za glazuru

Postupak:

U lonac se stave mlijeko, šećer, med, mast, cimet i jaja te se na laganoj vatri uz stalno miješanje zagrijava dok ne zavri.

Kad smjesa zakipi, kuha se još pet minuta, zatim se makne s vatre i ostavi da se malo ohladi.

U drugoj posudi pomiješaju se brašno i soda bikarbona, doda se mlaka smjesa i umijesi glatko tijesto.

Tijesto se podijeli na četiri jednaka dijela, svaki se razvalja na papiru za pečenje, izbode vilicom i peče u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko deset minuta. Pečene kore se ostave da se ohlade.

Za kremu se pomiješaju brašno, šećer i vanilin šećer, doda se dio hladnog mlijeka i dobro izmiješa da nema grudica.

Ostatak mlijeka se zakipi, zatim se umiješa pripremljena smjesa i kuha još dvije minute dok se ne zgusne.

Krema se pokrije prozirnom folijom i ostavi da se ohladi. Maslac sobne temperature se pjenasto izmiksa, a zatim mu se postupno dodaje ohlađena krema dok ne postane glatka. Krema se podijeli na dva dijela.

Na podlogu se stavi prva kora i premaže polovicom kreme, poklopi se drugom korom, lagano pritisne i ovaj put premaže pekmezom.

Zatim se stavi treća kora, premaže ostatkom kreme i poklopi četvrtom korom, koju je također potrebno lagano pritisnuti.

Kolač se ostavi u hladnjaku preko noći kako bi kore omekšale i slojevi se povezali. Sutradan pospite šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom i narežite, a najbolji je nakon dan ili dva stajanja. Dobar tek!

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije