ISPROBANI RECEPT

RECEPT ZA FRITULE Udruga žena Mali Mihaljevec podijelila s nama provjereni recept

Recept za fritule dala nam je Udruga žena Mali Mihaljevec na jučerašnjem adventu, a njihove su bile fenomenalne!

Recept za fritule vjerojatno je najtraženija stvar tijekom adventa, a mi smo imali tu sreću da nam ga je Udruga žena Mali Mihaljevec dala na pladnju.

U subotu, 13. prosinca, u Malom Mihaljevcu je bio organiziran pravi pravcati advent koji je imaš baš sve – kuhano vino i čaj, vatru za ugrijati se, domaće kolače, božićne ukrase, Djeda Božićanjaka i nezaobilazne fritule.

Dio udruge je prodavao fritule na štandu, a dio udruge ih je pekao u prostorima NK Mali Mihaljevec, tako da su fritule cijelu večer bile svježe!

Pitali smo ih postoji li koji tajni sastojak za tako lagane fritule, no odgovor je bio jasan: “Nega nikšeg tajnog recepta!

Sastojci koji vam trebaju za otprilike 80 do 100 mekanih fritula, a koje sigurno imate kod kuće su sljedeći:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 5 jaja
  • 400 ml čvrstog jogurta
  • 5 prašaka za pecivo
  • 5 vanilin šećera
  • 10 žlica šećera
  • malo soli
  • 5 čepa ruma

Dodatni savjeti za odlične fritule

  1. Ne miješaj tijesto predugo – kad spojite brašno s mokrim sastojcima, miješajte samo dok se sastojci ne povežu. Predugo miješanje aktivira gluten i fritule mogu ispasti žilave i teške. Smjesa treba biti glatka, ali ne „izlupana“.
  2. Ulje mora biti dobro – i to stalno iste temperature, a idealna temperatura ulja je 170–175 °C. Ako je ulje prehladno, fritule će upiti previše masnoće. Ako je pak prevruće, brzo će potamniti izvana, a ostati sirove iznutra. Možete napraviti i mali test: umočite vrh drvene kuhače, ako se oko nje lagano stvaraju mjehurići, ulje je spremno.
  3. Kratko odmorite smjesu nakon miješanja, nekih 10-15 minuta na sobnoj temperaturi. To omogućuje brašnu da upije tekućinu, a prašku za pecivo da „odrade svoje“. Rezultat su ljepše napuhane i rahlije fritule.

Bonus savjet: kap-dvije rakije ili ruma u tijestu ne služe samo aromi – fritule će upiti manje ulja. Dobar tek!

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije