PPP

POPULARNO PREDAVANJE PETKOM Matija Bogdan otkrio recept za uspjeh

U Riznici Međimurja održano je posljednje Popularno predavanje petkom ove godine, na kojem je gostovao chef Matija Bogdan.

Posljednje ovogodišnje Popularno predavanje petkom u organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec pretvorilo se u pravu poslasticu za sve ljubitelje gastronomije, putovanja i inspirativnih životnih priča. Gost u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja 12. prosinca 2025.g. bio je Matija Bogdan, jedan od najtalentiranijih i trenutačno najuspješniji chef u Hrvatskoj.

Bogdan, rođeni Čakovčanin, diplomirao je na Filozofskom fakultetu, no profesionalni put odlučio je posvetiti kuhanju. Njegova kulinarska priča započela je u San Franciscu gdje je stekao prva ozbiljna iskustva u vrhunskoj gastronomiji u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice, nakon čega je uslijedio londonski The Ledbury gdje je četiri godine radio uz legendarnog chefa Bretta Grahama.

Danas Matija Bogdan vodi dva restorana na otocima, a već iduće godine planira otvorenje restorana u Zagrebu. Na pitanje o receptu za uspjeh odgovara bez zadrške – upornost i puno rada.

– Radio sam i po deset dana bez prekida, po osamnaest sati dnevno. U profesionalnoj kuhinji najviše razine nema romantike. Bilo je trenutaka kad sam se pitao što mi to treba, čak i mrzio odlazak u kuhinju. No znao sam što želim i slijedio sam svoju strast. Danas sam uspio posložiti stvari tako da imam vremena i za privatni život, iskreno je rekao Bogdan.

Prisjećajući se početaka, naglasio je kako su ga i odbijali, dok još nije imao formalnog kulinarskog obrazovanja. Ipak, bio je spreman učiti i raditi, pa čak i volontirati. To čini i danas, jer, kako kaže, samo se tako neprestano napreduje.

Od vrhunskih kuhinja do najviših vrhova

Osim što je strastveni kuhar, Bogdan je i predani alpinist. Iza njega su brojni osvojeni vrhovi, među kojima i impresivni himalajski Ama Dablam, a sada se priprema za najveći izazov, Mount Everest.

– Intenzivno se pripremam za ekspediciju na Mount Everest koju planiram iduće godine. Zašto? Zato što je tu. Ako ne pokušam, mogao bih cijeli život žaliti. Ako ne uspijem iz prve, pokušat ću ponovno, a ako ne uspijem ni drugi put odlazim u alpinističku mirovinu, rekao je uz osmijeh.

U razgovoru koji je s Matijom Bogdanom vodila viša kustosica Janja Kovač, dotaknuli su se i raznih svjetskih kuhinja, jela i pića. Bogdan je otkrio kako mu je najdraže meso mljeveno, da bi u žurbi pripremio sendvič ili bolonjez, ali i da ne zazire od pranja suđa. Posebno je istaknuo snažnu podršku obitelji, roditelja Tamare i Romana, koji su inzistirali na završetku fakulteta.

Lov na Zlatni sendvič

Ovogodišnji ciklus Popularnih predavanja petkom zaključen je svečanom dodjelom Zlatnog sendviča, nagrade za najvjernijeg posjetitelja programa. Priznanje je pripalo Danijelu Ciglariću, koji je prisustvovao svim predavanjima održanim ove godine.

Uz plaketu, Zlatni sendvič mu je uručila viša kustosica Janja Kovač, najavivši pritom novu sezonu „lova” na ovu simboličnu nagradu. Sljedeće Popularno predavanje petkom publiku očekuje već u veljači iduće godine.

Čestitke Danijelu i sretno Matiji u novim izazovima!

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije