DOŠAŠĆE

FRA MATIJA MARIJIĆ “Pšenica simbolizira novi život koji raste iz malog sjemena”

Fra Matija Marijić objasnio nam je zašto se sije pšenica baš na svetu Luciju, iako to nije prirodno vrijeme za njeno sijanje

Fra Matija Marijić stigao je u Franjevački samostan u Čakovcu prije nekoliko mjeseci, a s nama je podijelio misli o svetoj Luciji.

Danas vjernici slave svetu Luciju pa se već tradicionalno sije pšenica, no zašto to rade upravo danas, objasnio nam je fra Matija Marijić.

Poveznica je u tome što je sveta Lucija svetica zaštitnica ratara, slijepaca i drugih obrtnika. Onda bi cijela obitelj posijala pšenicu na taj dan, a taj je čin povezivao samu obitelj. Pšenica, osim što je lijep ukras, ima još dodatnu simboliku, a to je da pšenica simbolizira novi život koji raste iz malog sjemena. Ime Lucija dolazi od latinske riječi lux što znači svjetlost, a na Božić, Isus koji je svjetlo svijeta dolazi ovdje među nas i rasvjetljuje tmine našeg života,” objašnjava fra Matija.

Različite navike sijanja pšenice

Neki govore da se pšenica sije na svetu Luciju jer je to točno 12 dana do Božića. Tijekom tih 12 dana se moli za sljedećih 12 mjeseci, da budu uspješni upravo kao ta pšenica.

Neki malo urane pa je posiju na Bezgrešno začeće koje je 8. prosinca, a neki čak i na svetu Barbaru, 4. prosinca!

Ovi koji siju 8. prosinca pažljivo promatraju hoće li izniknuti do svete Lucije – ako neće, ponavljaju postupak.

Postupak sadnje pšenice

Za sijanje se mogu koristiti različite posude, najčešće okrugle ili duboki tanjuri. Važno je da nisu preduboke – dovoljno je oko pet centimetara, a najjednostavnija metoda je sijanje bez zemlje.

Pšenica se prelije mlakom vodom i ostavi oko sat vremena da nabubri. Nakon što upije vodu, višak se ocijedi, a posuda stavi na svjetlo u toploj prostoriji.

Svakoga jutra (a po potrebi i navečer) pšenica se nakratko napuni vodom pa se odmah ocijedi. Vrlo je važno da ne stoji u vodi.

Na Badnjak se pšenica poravna, ukrasi i zajedno sa svijećama stavlja na stol, gdje ostaje do Bogojavljenja.

Pšenicu treba umjereno zalijevati i čuvati na nešto hladnijem mjestu kako ne bi požutila, a nakon Sveta tri kralja, pšenica se baca u vatru ili daje životinjama za hranu.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije