NEDELIŠĆE

DELIKATESE Drniški pršut u srcu Međimurja i pod palicom mladog majstora Filipa

Drniški pršut osvanuo je na 19. Martinju i festivalu hladnetine u Nedelišću pa smo tom prilikom porazgovarali s mladim Filipom

Drniški pršut je nešto za što ne biste rekli da je svakodnevica u Međimurju, no ako se pita Filipa Marina, on je tu već kao doma.

Zapravo smo često u Međimurju, znamo doći i na Urbanovo”, priča nam Marin dok reže fetu pršuta.

Na stolu je pršut zapakiran za prodaju, a on već izvježbanim pokretima reže tanke šnite i daje prolaznicima za degustaciju.

Prolaznici zadovoljno klimaju glavama, a Filip nam govori da s Međimurcima uvijek ima lijepa iskustva.

Ovaj mladić je inače obiteljski posao preuzeo 2022. godine od djeda, Zvonimira Marina, poznatog pršutara iz Trbounja.

Inače je ova godina bila posebno dobra za proizvodnju pršuta – vremenski uvjeti su zapravo jamstvo kvalitete.

Dovoljno vjetra, i to ne samo bure, već i malo juga, kao i malo vlage, predispozicija su za dobar pršut.

Drniški pršut inače ima propisane specifikacije: mora biti soljen s krupnom morskom soli, a prešan, hladno dimljen i sušen svinjski but mora biti obrađen bez zdjeličnih kosti i nožice.

Također, mora biti proizveden tijekom vremenskog perioda od minimalno 12 mjeseci u ograničenom zemljopisnom području.

Puno je tu pravila koja se moraju ispoštovati za izradu visokokvalitetnog pršuta, ali zato to sve zajedno čini drniški pršut jedinstvenim.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije