GORNJI HRAŠĆAN

JADRANKA HERMAN Kuhana Tepka kruška sa stabla starog preko 100 godina!

Jadranka Herman nam je na Martinje i festival hladnetine donijela pravu poslasticu - kuhane kruške.

Jadranka Herman iz Gornjeg Hrašćana donijela je na Martinje i festival hladnetine zdravi desert – kuhane kruške sorte Tepka.

Poznate su još pod nazivom i “Snježna kruška”, a plodovi su idealni za ubrati i jesti tek kad posmeđe.

Jadranka ih je za ovo prigodu kuhala 20 minuta, bez ikakvih dodatnih začina. Inače ih za svoje ukućane zna i ispeći, no zbog logističkih razlog, za ovakvu količinu ih je bilo jednostavnije skuhati.

To stablo kruške je veliko poput Gupčeve lipe, a stara je preko sto godina”, govori nam Jadranka i dodaje da je stablo odmah preko puta njene kuće.

Ako ih peče, onda ih prvo pokrije folijom, peče na 180 stupnjeva pola sata, a pred kraj makne foliju, tako da kruške pocrvene.

Inače, riječ je o jednoj od najstarijih sorti kruške u Hrvatskoj, koja je na naše prostore stigla spletom povijesnih okolnosti, točnije – političkom odlukom.

Prema predaji, carica Marija Terezija, oduševljena okusom ovog sočnog ploda, u vrijeme Habsburške Monarhije izdala je ukaz prema kojem je svako domaćinstvo moralo posaditi barem jedno stablo Tepke.

Oni koji su to odbili, ili bi im se stablo osušilo, navodno su bili kažnjavani fizički – „tepanjem“, odnosno batinanjem.

Upravo po tom izrazu je ova kruška i dobila svoje neobično ime. Kasnije, u Napoleonovo doba, Tepka je postala svojevrsni zaštitni znak sjeverozapadne Hrvatske, gdje se uzgaja i danas kao simbol tradicije i izdržljivosti.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije