I Brazilci će sudjelovati na murskoj alci u Murskom Središću

– Da odmah bude jasno, ovo nije parodija na Sinjsku alku. Mursku alku organiziramo isključivo radi zabave građana koji se žele odmoriti od svakodnevnih briga, kredita, poreza i smanjenja plaća…

Sinjska alka ponos je Hrvatske u čast junačke pobjede nad Turcima, a ova naša alka isključivo je za zafrkanciju i zabavu – pojašnjava Damir Jurinić, idejni začetnik murske alke u Murskom Središću.

Diljem Međimurja preko ljeta organiziraju se brojne manifestacija čiji su neizostavni dio postale i alkarske utrke, kojima je s onom sinjskom zajedničko samo gađanje štapovima “u sridu”, u središte metalnog koluta, dok se sve ostalo improvizira. Najveći hit je – alka na vodi.

– Kod nas se plovi u koritu za svinjokolje, a kao vesla služe vijače za žito. Cilj je štapom pogoditi u središte koluta i osvojiti što više bodova – tumači Jurinić pravila utrke koja će se 11. kolovoza ponovno voziti u gradskoj lučici uz rijeku Muru. Prvi izlaze članovi Rudarskog zbora, a potom i svi ostali.

– Ove godine očekujemo 30 ekipa, među kojima su i slovenske i mađarske, a alku će gađati i predstavnici Brazila. To su Brazilci na privremenom ili stalnom radu u Međimurju. Neki su, naime, postali međimurski zetovi, pa su tu i ostali – zadovoljan je Jurinić.

I dok u Murskom Središću alka tek slijedi, u Prelogu i Donjem Vidovcu već je održana. Vidovski zlatari organizirali su svoju vidovsku zlatarsku alku na derivacijskom kanalu HE Dubrava. Uspjeli su okupiti čak 18 ekipa. U Prelogu je na jezeru odvožena labuđa alka.

– Štefek, od čega ti to ruka drfče? Daj se drugi put koncentriraj – dobacivala je publika koja je svako isplovljavanje i gađanje nagradila glasnim pljeskom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije