
Direktorica Međimurskih voda govori o svom dugogodišnjem iskustvu bez mesa i o tome kako ravnoteža na tanjuru znači ravnotežu u životu
1. studenog obilježava se Svjetski dan vegana, dan koji potiče ljude da promisle o prednostima biljne prehrane i o njezinu utjecaju na planet.
I dok se u Međimurju, županiji mesnih delicija i vinskih kleti, veganstvo još uvijek doživljava kao egzotika – postoje pojedinci koji su taj način života prigrlili puno prije nego što je postao globalni trend. Jedna od njih je Sunčana Glavina, direktorica Međimurskih voda.
Od tinejdžerice do direktorice – bez mesa
“Imam 46 godina i posljednje 32 godine, dakle od svoje 14. godine ne jedem meso. A sedam godina od toga sam bila i veganka”, govori Glavina, prisjećajući se kako je kao tinejdžerica jednostavno osjetila da joj meso više ne prija – ni fizički ni mentalno.
Za mnoge bi takva odluka bila izazov, ali za nju je postala prirodan dio života. “Nikad nisam imala potrebu vratiti se na staro. Kad tijelu daš ono što mu stvarno treba, sve funkcionira bolje.”
Zdravlje, energija i ravnoteža
Ova aktivna žena poznata je po svom sportskom duhu – planinarka je, penjačica i redovito sudjeluje na različitim humanitarnim i sportskim događanjima. Na svakom pojavljivanju plijeni pažnju energijom i mladolikim izgledom.
“Odlično se osjećam. Čak sam i darivatelj krvi – do sada sam 26 puta darivala krv. Rodila sam zdravo dijete, sve bez problema – sve na vegetarijanskoj i veganskoj prehrani”, kaže.
Za Glavinu, prehrana nije dogma, već stvar svijesti i ravnoteže. “Ključno je dobro balansirati obroke – vegetarijanstvo i veganstvo ne znače život isključivo na krumpiru i tjestenini. Potrebno je tijelu dati raznolikost. Kad znaš što jedeš – znaš i kako se osjećaš.”
Sve više ljudi danas prepoznaje važnost biljne prehrane – bilo zbog zdravlja, bilo zbog okoliša. No za Sunčanu Glavinu to nikad nije bila moda, nego odluka koja je sazrela iznutra.





