
Stjepan Kovač Gazdek nas je danas na sajmu posebno obradovao - donio nam je dugo iščekivani recept
Tek što smo ušli na sajam, pored nas se stvorio Stjepan Kovač Gazdek iz Domašinca i rekao: “Imam recept za vas!”
Prije kojih mjesec dana, kad smo fotografirali lijepu repu koju je uzgojio Stjepan, obećao nam je recept za pogaču s repom.
Imali smo to na umu svaku sljedeću srijedu, a danas nas je Stjepan iznenadio i pružio papirić s receptom.
Napomenuo nam je da je to recept njegove supruge, koja ga je zapravo napisala i poslala.
Za pogaču s repom, odnosno gerbu s repom, potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 2-2,5 kg oguljene repe
- 3 dcl hladnog mlijeka
- 2 žlice rastopljenih slanina
- sol
- šećer po izboru
- vrhnje
Oguljenu repu naribati i kuhati dok ne postane mekana, zatim je ohladiti i dobro ocijediti da se voda potpuno izbaci.
Potom se repa stavi u posudu, zalije s hladnim mlijekom i rastopljenim slaninama. Taj se nadjev može posoliti ili pošećeriti.
Nadjenuto tijesto staviti u tepsiju, zaliti s vrhnjem i peći 45 minuta na 200 stupnjeva.
Stjepan nas je kroz šalu obvezao da ispečemo i donesemo pogaču na probu, ali tko zna – možda ga jednom i iznenadimo!









