Susret s Mirom Gavranom u OŠ Sveti Martin na Muri

Susret s Mirom Gavranom u OŠ Sveti Martin na Muri

U OŠ Sv. Martin na Muri 28. ožujka je od samog jutra bilo vrlo uzbudljivo. Svi su s nestrpljenjem očekivali pisca Miru Gavrana koji je održao književni susret s djecom predmetne nastave. Susret je organiziran uz podršku Mozaik knjige i gospođe Snježane Tkalčec te školske knjižničarke.

Na početku susreta književnika je pozdravila učenica sedmog razreda Klaudia Vrbičić. Miro Gavran je započeo svoje predstavljanje svojim knjigama za osnovnoškolski uzrast: Svašta u mojoj glavi, Zaljubljen do ušiju, Kako je tata osvojio mamu, Pokušaj zaboraviti, Profesorica iz snova…

Djeca su vrlo pažljivo slušala i upijala svaku riječ jer on je ipak najčitaniji pisac u školskoj knjižnici, njegovih knjiga gotovo nikad nema na policama. Zračio je optimizmom, jednostavnošću i mirnoćom. Učenici novinarske družine postavljali su  pitanja na koja je pisac vrlo rado odgovarao jer kaže da su mu ta najdraža. Na kraju susreta Miro Gavran je potpisivao knjige koje su djeca kupila.

U školskoj knjižnici su učenici Radijske i novinarske družine: Rebeka Perčić,  Paula Perčić, Karin Kralj, Sara Novinščak, Marko Sakač i David Petković  snimali radio emisiju s našim najpoznatijim književnikom Mirom Gavranom. Učenike je pripremala i koordinirala voditeljica Radijske i novinarske družine Srebrenka Trstenjak Puklavec.

Miro Gavran bio je oduševljen učeničkim pitanjima i pohvalio ih je kao prave profesionalce. U lijepoj atmosferi Miro Gavran napustio je školu, koja mu je ostala u lijepom sjećanju kao i cijeli naš kraj, kako je istaknuo književnik. Radio emisija bit će objavljena na webu kad bude gotova. Jedva čekamo. Književni susret je bio uspješan, što najbolje dokazuje potražnja knjiga odmah poslije susreta u školskoj knjižnici.

Dramski pisac i romanopisac Miro Gavran rođen je 3. svibnja 1961. godine u Gornjoj Trnavi. Srednju školu završio je u Novoj Gradiški 1980. godine te potom upisao studij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nakon studija bio je dramaturg Teatra&TD u Zagrebu i ravnatelj od 1989. do 1992.

Poticanje stvaralaštva mladih pisaca nastavio je i kao pokretač časopisa Plima i kao voditelj radionica kreativnog pisanja. 1995. godine pokrenuo je Epilog teatar i bio njegov jedini autor do 2001. kada sa suprugom Mladenom osniva Teatar Gavran. Njegove knjige imale su preko 150 različitih izdanja u zemlji i inozemstvu.

Dosad je imao više od 200 kazališnih premijera širom svijeta, počevši od Zagreba, Rotterdama, Maribora, Washingtona, Pariza, Krakova, i Sofije pa sve do Bombaja, Buenos Airesa, Ljubljane, Pečuha, Bratislave, Waterforda, Atene, Sarajeva, Novoga Sada, Podgorice, Mostara, Beča, Budimpešte, Budišina, Moskve, Tokia, Rio de Janeira… Njegove predstave vidjelo je više od dva milijuna gledatelja.


Jedini je živući pisac u Europi
koji ima kazališni festival njemu posvećen, na kome se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj pod nazivom Gavranfest. Među njegovim kazališnim tekstovima ističu se drame: Kreontova Antigona, Noć bogova, Ljubavi Georgea Washingtona, Čehov je Tolstoju rekao zbogom, Najduži dan Marije Terezije, Kraljevi i konjušari, Shakespeare i Elizabeta, Pacijent doktora Freuda, Muž moje žene, Kad umire glumac, Zaboravi Hollywood, Sve o ženama,”Sve o muškarcima”, Vozači za sva vremena, Hotel Babilon, Kako ubiti predsjednika, Zabranjeno smijanje, i Nora danas.

Dobio je dvadesetak književnih i kazališnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i nagradu Central European Time (1999.), koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, te nagradu Europski krug (2003.) za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima.

Usto je četverostruki dobitnik Nagrada za dramsko djelo “Marin Držić” Hrvatskog ministarstva kulture za tekstove Kad umire glumac, Zabranjeno smijanje, Nora danas i Najluđa predstava na svijetu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije