
Obitelj Preložnjak, poznatija kao OPG Kristoš, priredila nam je pravu jesensku međimursku idilu - tikve na sve strane
Svjetski dan tikve obilježava se svake godine 26. listopada, u jeku jeseni kada se bundeve koriste za rezbarenje, ukrašavanje i kulinarske delicije.
Tikva, poznata i kao buča ili bundeva, zasluženo nosi titulu kraljice jeseni. Bogata je vitaminima, vlaknima i antioksidansima, a pritom je i neodoljivo ukusna.
Obitelj Preložnjak slavi s tikvama
Na imanju obitelji Preložnjak iz Nedelišća, poznatom pod nazivom OPG Kristoš, zaživjela je pak prava “tikvomanija”. Iako su najpoznatiji po uzgoju ljutih papričica svih mogućih vrsta, tikve golice postale su njihov drugi zaštitni znak.
Uzgajaju ih s jasnim ciljem. Nakon što se koštice izvade i osuše, miješaju ih sa začinima i njihovim dobro poznatim ljutim papričicama.
Rezultat je domaća grickalica koja pogađa savršenu ravnotežu zdravog, hrskavog i vatrenog okusa. Kupci nerijetko kažu da se ne može stati na samo jednoj.
Tikve kao dekoracija i inspiracija
Što se događa s tikvama kada ostanu bez koštica? Na OPG-u ništa ne propada. Očišćene, suhe i pripremljene tikve postaju dekorativna umjetnost u nastajanju.
Prodaju se baš za Halloween, za sve koji vole rezbariti i ukrašavati, ili pak za jesenske dekoracije koje dom pretvaraju u toplu, rustikalnu priču.
Na imanju, u uživanju u plodovima svoga rada, uhvatili smo Sašu Preložnjak, njezinog sina Lovru te Lovrine bake Vericu i Danicu. Prikazali su nam pravu jesensku međimursku idilu, a fotografije će oduševiti svakoga tko voli tikve, koštice i jesen!
















