Zgrada gradske uprave u Čakovcu dobila energetski certifikat

Grad Čakovec je za svoju upravnu zgradu nedavno pribavio energetski certifikat i javno ga izložio na ulazu u zgradu. Ovo je prva zgrada javne namjene u Čakovcu, koja ima takav dokument, a može se reći i jedna od malobrojnih u Hrvatskoj.

Radi se o zgradi koja je izgrađena 1919. godine, pa i ne čudi da je u pogledu svojih toplinsko izolacijskih karakteristika ocijenjena prilično loše i svrstava se u šesti energetski razred E, od ukupno 8 mogućih razreda (od A+ do G) na standardnoj ljestvici, prenosi Cakovec.hr.

O čemu se radi i što znači izdavanje navedenog dokumenta za tu zgradu, objasnila je Nevenka Vuković Varga, dipl. ing. arh., ovlašteni energetski certifikator iz projektantske tvrtke Princon d.o.o. iz Čakovca, koja je ovaj dokument izradila i ovjerila.

-Treba na početku napomenuti da se za svaku zgradu, bila ona nova ili postojeća, može izraditi energetski certifikat, samo se postupak i metoda razlikuju. Svim investitorima prilikom izgradnje novih zgrada je već poznato, da prije uknjižbe objekta, uz završno izvješće nadzornog inženjera, trebaju ishoditi i energetski certifikat. Za stare odnosno postojeće  zgrade, postupak je složeniji i potrebno je najprije obaviti detaljni energetski pregled zgrade i proračun, pogotovo ako ne postoji dokumentacija o zgradi ili je ona manjkava.

Što vlasnik zgrade dobiva takvim dokumentom?

– Dobiva prvenstveno mjerodavnu informaciju o stanju zgrade prema specifičnoj potrošnji energije za  grijanje, u usporedbi sa današnjim standardima. Konkretno, zgrada gradske uprave Grada Čakovca premašuje  73% maksimalno dopuštene vrijednosti, a to je puno, te govori o tome da su intervencije u poboljšanje itekako nužne i hitne jer će troškovi energije biti sve veći. Osim prve stranice certifikata koji je javno izložen i na kojoj se vidi razred zgrade, navedene su i preporuke za moguća poboljšanja koja su financijski isplativa.

Bitno je, pa i pohvalno, reći da time Grad Čakovec daje pozitivan primjer o potrebipovećanja svijesti o energetskoj učinkovitosti. Grad mora biti svjestan da  koristi zgradu koja je energetski loša i troši previše energije da održi potrebnu toplinu, ali hoće li Grad provesti barem neke mjere koje smo im predložili, ne znamo, pa ih možda ovo potakne na razmišljanje.

Grad se odlučio na ovaj korak prije svega zbog poštivanja zakonske obveze, a i zbog razloga da dobije približan uvid u potrebne mjere, prioritete primjene tih mjera i troškove, te vrijeme povrata investicije, izjavio je Velimir Kramarić, mag. ing. arch. pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i gospodarstvo, te dodao:

– Zakonska je obaveza za sve veće javne zgrade pribaviti energetski certifikat do kraja ove godine. Mi smo Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavili izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata, te će nam on sufinancirati troškove u svezi toga u iznosu od 40 %.

Osim toga zgradu gradske uprave, a i druge zgrade u vlasništvu grada, prijavili smo i u “Program obnove zgrada javnog sektora 2012-2013” koji će provoditi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja,  u sklopu projekta “Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Hrvatskoj”.

Cilj tog programa je omogućiti ulaganja u energetsku obnovu zgrada u uvjetima kada se vrijednost ulaganja vraća iz ostvarenih ušteda energije, te se nadamo da ćemo i na temelju  prijave u taj program izboriti neku vrstu sufinanciranja dijela ulaganja u poboljšanje energetske učinkovitosti naše upravne zgrade i drugih zgrada u vlasništvu grada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije