Vijesti / Društvo
Društvo
Humanitarna udruga Fijolina u Nedelišću predstavila prvi glazbeni projekt

Humanitarna udruga Fijolina u Nedelišću predstavila prvi glazbeni projekt

U četvrtak, tri mjeseca nakon osnutka Humanitarne udruge Fijolina, na vanjskoj terasi Caffe bara Martin u Nedelišću održana je promocija CD-a: "Fijolina u Međimurju kod tete Lize i prijatelja“.


U svečanom ozračju imenovani su počasni članovi Humanitarne Udruge Fijolina, i to
Elizabeta Toplek (87), umjetničkog imena Teta Liza, iz Donje Dubrave, cijeli svoj život posvetila je očuvanju kulturnog naslijeđa rodnog joj Međimurja, godinama predano radeći u kulturno-umjetničkom društvu i nastupajući širom kako bivše i sadašnje države tako i po cijelom svijetu. Iako je Teta Liza dio svakog domaćinstva u Međimurju, rijetko tko je čuo za nju u ostatku države, osim ljubitelja folklora i žanra world music, kojem ova vrsta glazbe i pripada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Leo Rabel rođen je, živi i radi u Ottendorfu, Republika Austrija. Privatni je poduzetnik, vlasnik firme za financijsko savjetovanje, te firme za uvoz i izvoz voća i povrća (zajedno sa sinom i kćeri), a poslovno surađuje s cijelom Europom. Na godišnji odmor odlučio je doći u Republiku Hrvatsku kod prijatelja i to u Međimurje koje ga je ugodno iznenadilo i oduševilo. Gosp. Rabel bio je gradonačelnik grada Ottendorfa u 4 mandata. Izgradio je dječji vrtić te kuće u nizu, čime je spasio jedno mjesto blizu Graza od odumiranja. Kao znak zahvalnosti građana, to mjesto danas nosi njegovo ime. Izabran je za doživotnog financijskog savjetnika države Austrije.


Već kod prvog kontakta s predsjednikom udruge Fijolina Nenadom Peršakom izrazio je želju da postane članom i donatorom Fijoline, a kao strani državljanin i da uspostavi suradnju Fijoline i srodne udruge u Austriji te grada Ottendorfa. Zbog toga već ovog kolovoza Fijolina putuje u Austriju. Upravni odbor i Skupština udruge Fijolina na svojoj sjednici održanoj dana 13. lipnja donijeli su odluku da gospodina Rabela izaberu počasnim članom udruge Fijolina. Gospodin Rabel veliki je ljubitelj etno-glazbe te održavanja i očuvanja tradicijskih običaja.


Međimurska pjesma za mlade bez roditeljske skrbi


Na glazbenoj radionici Humanitarne udruge Fijolina nastao je prvi glazbeni projekt - nosač zvuka sa 16 međimurskih tradicionalnih i autorskih pjesama. Fijolina svojim prvim projektima prikuplja novac za mlade bez roditeljske skrbi s navršenih 18 godina, koji dosezanjem punoljetnosti ostaju bez potpore države, utopljeni u nesigurnost.


Novi glazbeni CD nosi naziv „Fijolina u Međimurju kod tete Lize i prijatelja“, a snimljen je i produciran na glazbenoj radionici Udruge koja se nalazi u Prekopi. Na CD-u se nalazi 16 pjesama, 11 tradicijskih međimurskih, a 5 pjesama su autorski radovi. Pored Elizabete Toplek - tete Lize, na glazbenom CD-u pjevaju još: Marija Jambrošić, Marijan Belčić, Vinko Horvat i KUD Kotoriba, Nenad Kutnjak, Mirjana Hudin, Zlatko Jurčec, Nenad Peršak i Saša Štefić.


U realizaciji ovog glazbenog izdanja, pored poznatih glazbenika iz Međimurja sudjelovala su i djeca iz udomiteljskih obitelji.


Uz simbolično rezanje vrpce dožupana Matije Posavca i načelnika Općine Nedelišće Mladena Horvata, započelo je prikupljanje donacija za djecu bez roditelja ili adekvatne roditeljske skrbi.

 

Prikupljeno je 6920 kuna donacija za djecu bez roditelja ili adekvatne roditeljske skrbi, a donatori su i Međimurska županija i Općina Nedelišće.


Svaka kuna koju će Međimurci darovati bit će uložena u obrazovanje osamnaestogodišnjaka iz našeg kraja ili njihovo stambeno zbrinjavanje dok im ne ojačaju krila da let mogu nastaviti sami.


Putem web stranice: www.fijolina.hr, možete se informirati o aktivnostima Udruge, načinima donacije, te kontrolirati novčane donacije. Rad Fijoline također možete pratiti putem Facebook profila: „Fijolina Humanitarna Udruga“


Za sve ljude koji u Fijolini prepoznaju želju da pomognu kako nitko u nevolji ne bi ostao sam, otvoren je žiroračun Udruge: br. 02 - 2392007 - 1100074777 Međimurska banka Čakovec.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci