
U subotu je cijelo Nedelišće i okolica slavilo jesen, a mi smo nabavili neke stvarno ukusne recepte
Davorka Novak iz Udruge žena Gornji Hrašćan podijelila je s nama recept i rekla da je bila još jedna torta, ali je već nestala.
Na Danima zahvalnosti za plodove zemlje, ugledali smo zadnje tri šnite kolača od maka i pomislili kako su s razlogom ostale još samo tri.
Za ovu finu tortu od maka i keksa, trebat ćete sljedeće sastojke:
- 200 g mljevenog maka
- 150 g šećera
- 4 žlice griza
- 600 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- 350 g mljevenih petit keksa
Preljev:
- 150 ml slatkog vrhnja
- 150 g tamne čokolade
Postupak je veoma jednostavan za ovako efektnu tortu: na laganoj vatri zagrijte sve sastojke osim maka i keksa. Kad se smjesa zgusne, maknite lonac s vatre, dodajte maslac i kekse.
Potom zagrijte slatko vrhnje zajedno s čokoladom, tako da nastane gusta, tamna smjesa. Pazite da vam smjesa ne zakuha, a ako ide prema tome, odmah maknite s vatre. Prelijte smjesu preko torte pa pustite da se sve stegne.
Što se tiče ukrašavanja, Davorka je svoju tortu ukrasila tijestom drugog kolača u obliku zvjezdica pa je tako njena torta bila zaista originalna.











