Međimurci na Danima piva u Karlovcu

“Karlovački dani piva” najveća su pivarska manifestacija u Hrvatskoj koju svake godine posjeti preko 200.000 ljubitelja piva. U deset ljetnih dana, potkraj kolovoza i početkom rujna, u slavu piva na desnoj obali karlovačke riječne ljepotice Korane živi čitav jedan mali grad zabave i gastronomije.

Najposjećenija pučka svečanost u Karlovcu, tijekom koje gradom poteče peta rijeka, rijeka piva, pravi je mali “Octoberfest”, po uzoru na bavarsku pivsku feštu koja se održava u Munchenu. “Karlovački dani piva” su fešta za sve uzraste i za sve ukuse. Programi su cjelodnevni, a nastupaju pjevači i glazbeni sastavi zabavne, rock, pop i drugih vrsta glazbe, limene glazbe, dječji zborovi, folklorna društva, mažoretkinje…

Na “Danima piva” svatko pronalazi neke svoje drage pjesme, plesove, igre ili drugu zabavu i razonodu. Svakodnevno od 19.30 sati na centralnoj pozornici nastupaju kulturno umjetnička društva s područja Karlovca i Karlovačke županije te njihovi gosti iz raznih krajeva Hrvatske, te iz inozemstva. Ovu godinu po prvi puta u 26 godina postojanja te pivarske manifestacije na centralnoj pozornici nastupilo je jedno kulturno umjetničko društvo iz Međimurja. 

KUU “Lipa” iz Gornjeg Mihaljevca sa uprizorenjem narodnih običaja “Međimurski svati” u koreografiji Jasenke Novak, predsjednice udruge, oduševilo je Karlovčane. Iako vrijeme nije bilo naklonjeno manifestaciji, nebo se otvorilo, cjelodnevna kiša je mnoge odvratila od odlaska na pivijadu, Međimurci su pokazali da ih ništa ne može omesti, dapače njihovim dolaskom na pozornicu i kiša je prestala (kažu da tako “vedre” Međimurci).

U predstavi su bili prikazani običaji; dolazak po mladu, prošnja mlade, podjela kitica, oproštaj prijateljice od mlade, oproštaj mlade od roditelja, prvi ples mladenaca, zelje, dolazak “maškora”, crkveno vjenčanje, slikanje začinjeno sa puno međimurskog humora i satire. 

Glavni meštri cijelog uprizorenja, Robert Kos, kao starešina i Mladen Mikulan, kao djever, svojom domaćom međimurskom dušom podigli su cijelu predstavu na višu razinu od “amaterske”, a uvježbanost svatova do i najmanjeg detalja oduševili su publiku i organizatore. Posebna atrakcija je bila dolazak i odlazak svadbene povorke kada su “svatovi” posjetiteljima dijelili svadbene kolačiće.

Karlovačka TV4r je direktno prenosila cijelu predstavu, a po završenoj predstavi svi “svatovi” su bili gosti “u živo” u improviziranom studiju TV 4r na mjestu održavanja manifestacije. KUU “Lipa” iz Gornjeg Mihaljevca je jedino kulturno umjetničko društvo ovogodišnjih Dana piva koje je dobila pozivnicu za slijedeće Dane piva.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije