DAN ZAHVALE

MALA SUBOTICA Vrsni kuhari Franjo Puklek i Ivo Kalamari pripremili gulaš koji miriše na tradiciju

Tradicionalni Dan zahvale za plodove zemlje u Maloj Subotici okupio je brojne posjetitelje, uz domaće delicije, rukotvorine i svinjski gulaš koji su pripremili članovi Udruge Sveti Rok

Riječ je o događaju koji okuplja mještane i posjetitelje u znak zahvalnosti za sve darove koje donosi jesen, ali i prilika da se predstave domaći proizvodi, tradicija i zajedništvo mjesta.

Sve je započelo jutarnjom Svetom misom, nakon koje je uslijedio blagoslov kruha i plodova zemlje na župnom dvoru. U toploj i prijateljskoj atmosferi brojni su se posjetitelji okupili oko lijepo uređenih štandova lokalnih udruga i OPG-ova. Na njima su se mogli pronaći raznovrsni kolači, kruh, pekmezi, prehrambeni proizvodi te rukotvorine koje su s puno ljubavi pripremili mještani. Svaki štand pričao je svoju priču – o radu, tradiciji i ljubavi prema domaćem.

Za prste polizati!

Poseban miris širio se cijelim središtem Male Subotice zahvaljujući članovima Udruge Sveti Rok, koji su i ove godine pripremili vinski gulaš povodom Dana zahvale za plodove zemlje. Za kuhačom su bili Franjo Puklek iz Jurčevca i Ivo Kalamari iz Benkovca, koji su kuhali čak 150 porcija gulaša.

Pripreme su započele još u petak navečer, kada je pripremljeno 25 kilograma svinjskog mesa, dok je kuhanje započelo već u 6 sati ujutro, a oko 11 sati gulaš je bio gotov. Ovaj veseli dvojac možete sresti na manifestacijama ovakvog tipa i gulašijadama, gdje već petnaestak godina sudjeluju, a dvaput su odnijeli i prvo mjesto za najbolji gulaš.

U gulašu su se našli samo najbolji sastojci: svinjska lopatica, krumpir, mrkva, luk, češnjak i paprika – ukupno 14 kilograma luka i više od kilograma začina koji su dali prepoznatljiv okus domaće kuhinje.

Zahvala i zajedništvo

Vrhunac događanja bila je misa zahvalnica u župnoj crkvi, gdje su se vjernici zajednički pomolili i zahvalili za plodove zemlje i Božje darove. Ova manifestacija, koja već tradicionalno okuplja cijelu zajednicu, još je jednom potvrdila koliko su zajedništvo, rad i zahvalnost važni u svakodnevnom životu mještana Male Subotice.

Kroz miris domaćih delicija, osmijehe i druženje, Dan zahvale za plodove zemlje još je jednom podsjetio sve prisutne na vrijednost jeseni – doba obilja, rada i zahvalnosti.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije