
Manifestacija „Tradicija bez glutena” okupila je u ove subote, 11. listopada u Strahonincu brojne posjetitelje koji su imali priliku kušati tradicionalne slastice pripremljene bez glutena
Događaj je organizirala Udruga oboljelih od celijakije SZ Hrvatske i predsjednica udruge Marija Goričanec, uz pomoć članica i volonterki udruge Štefice Kovač, Vesne Bernard, Snježane Odak Hrkač, kao i nutricionistkinje Samante Purić i njene kćeri Jone.
Celijakija, autoimuna bolest koju uzrokuje netolerancija na gluten koji se nalazi u žitaricama pšenici, ječmu i raži, oboljelima stvara ozbiljne zdravstvene probleme, zbog čega je prilagođena prehrana nužnost. Prilagodba na kuhanje bez glutena zahtjeva promjenu navika, stoga je ovo događanje poslužilo i kao prilika za edukaciju i razmjenu iskustava oboljelih koji su u velikom broju došli u Strahoninec iz svih krajeva Međimurja, pa čak i van granica županije.
Posebna zanimljivost ovogodišnje manifestacije bilo je predstavljanje nove knjižice recepata udruge pod nazivom “Keksi, pite i zlevanke bez glutena”. Ova knjižica donosi niz jednostavnih, provjerenih i ukusnih recepata koji dokazuju da bezglutenska prehrana može biti i raznolika i ukusna. To su dokazale i delicije koje su posjetioci mogli kušati na manifestaciji, izvrsne štrudle od jabuke, borovnice i višnje, burek od sira, zlevke, medenjake, makovnjaču i orehnjaču, gibanicu, salatu od heljde, te razne kolače i kruh spravljene od namirnica koje ne sadrže gluten. Više informacija o namirnicama bez glutena i pripremi bezglutenskih obroka možete doznati na Facebook stranicama udruge.


















