U Šenkovcu obilježena obljetnica Sigetske bitke

Prigodnom svečanošću u petak je ispred mauzoleja obitelji Zrinski pored ostataka nekadašnjeg Pavlinskog samostana u Šenkovcu, održana svečanost obilježavanja obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog.

Prije 446. godina u turske ruke pala je utvrda Siget. Tom prilikom zajedno sa 600 suboraca poginuo je Nikola Zrinski Sigetski te se im činom zlatnim slovima upisao u sve hrvatske povjesnice. Kako je tom prilikom naglasio dr. Stjepan Hranjec, predsjednik Matice Hrvatske Ogranka Čakovec, ovaj hrvatski junak svojom je herojskom smrću postao legenda te nadahnuo mnoge borce za hrvatsku samostalnost koji su došli iza njega.

Župan Međimurske županije Ivan Perhoč naglasio je da se o Zrinskima dana premalo zna, te da je njihova uloga, kao i uloga Međimurja i Međimuraca u hrvatskoj povijesti premalo naglašena. Na svima nama je da to promijenimo, a za početak želio bi na ovome mjestu dogodine vidjeti još školaraca, rekao je Perhoč.

Osim dr. Hranjeca i župana Perhoča, okupljenima su se obratili i načelnik Općine Šenkovec Vladimir Novak i pročelnik Zmajskog stola Čakovec Družbe Braće Hrvatskog Zmaja Vladimir Mesarić. U svečanom dijelu programa nastupali su učenici OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, kao i posebni gosti Klapa “Luka” iz Ploča, koja je kasnije u šenkovečkoj crkvi Sv. Jelene prije svete mise održala prigodni koncert.

U spomen na Nikolu Zrinskog i sve sigetske junake, vijence su pred mauzolej položila izaslanstva Međimurske županije, Općine Šenkovec, Grada Čakovca, Hrvatske vojske, Zrinske garde Čakovec, Matice Hrvatske ogranka Čakovec, Družbe Braće Hrvatskog zmaja, te gosti iz mađarskog Szigetvara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije