
Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Nedelišću dovela su mnoge izlagače domaćih proizvoda, ukusnih kolača i unikatnih radova
Domaće društvo, odnosno Udruga žena Nedelišće, imala je što za pokazati na svom stolu.
Posjetitelji su na prepečenom kruhu mogli birati između namaza od čvaraka ili od bučinih sjemenki, a tu je bilo i barem deset vrsta kolača kao i suhomesnatih specijaliteta.
Nama je za oko zapeo prekrasan, visoki domaći kruh kojeg je ispekla Dušanka Medved i koja je u tome već maher.
“Godinama pečem kruh za Dane zahvalnosti za plodove zemlje, ali pečem i svaki put kad je neko slavlje”, govori nam Dušanka i naglašava da uz to obavezno idu slanine, meso ‘z tiblice i luk.
Dio posebnosti ovog kruha leži i u glinenom kalupu kojeg Dušanka zove “bidrica”. Govori nam da su ga nekad koristili na farofu ilitiga žunom dvoru jer na sebi ima natpis “IHS”.
Za ovaj fini domaći kruh potrebni su sljedeći sastojci:
- 3 šalice jogurta
- 3 šalice kukuruznog brašna
- malo soli
- kvasac
- mlaka voda
- polubijelo brašno
U procesu dizanja tijesta, važno je dvaput premijesiti kruh pa ga onda ostaviti da se još diže i u kalupu. Dušanka nam govori da se kruh pekao sat vremena.












