darovi prirode

DANI MEDA Slatki mirisi ukusnih kolača i vrhunski med na preloškoj tržnici

Na Tržnici u Prelogu u tijeku su Dani meda u organizaciji Udruge pčelara „Nektar“

Ovaj slatki događaj privukao je posjetitelje, ljubitelje prirode i meda, koji su došli uživati u bogatoj ponudi zlatnih proizvoda marljivih pčelica.

O dosadašnjoj uspješnosti godine predsjednik Udruge pčelara ‘Nektar’ Ivica Balent rekao nam je sljedeće – Prva polovica godine je bila dobra, no druga polovica zbog suše je bila loša. Prvi put se dogodilo da u kolovozu nije bilo prinosa meda, a taj osmi mjesec je ujedno i najvažniji za uzimljavanje zimske pčele, te smo stoga morali malo više prihranjivati pčele sa šećerom. Situacija bi se trebala uravnotežiti, no velike su klimatske promjene koje znatno utječu na pčele.

Dugogodišnji pčelar, Zlatko Varga iz Draškovca ponosno je nosio uniformu Sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara.

-Moramo se sami brinuti za pčele, a došlo je takvo vrijeme da nam treba puno više brige oko pčela nego što je to trebalo ranije. Pčela se sjetimo samo dok se vrca med, a zaboravljamo koliko je važno kontinuirano brinuti o pčelama.

Udruga Nektar – desetljeće rada i ljubavi prema pčelama

Udruga pčelara „Nektar“ iz Preloga osnovana je 4. rujna 2013. godine, na inicijativu Ivice Balenta, Nenada Režeka i Vladimira Sabolića, koji su sazvali osnivačku skupštinu. Cilj Udruge je suradnja s Hrvatskim pčelarskim savezom i drugim srodnim organizacijama te razvoj i unapređenje pčelarstva na području Grada Preloga i cijele Međimurske županije.

Udruga okuplja lokalne pčelare, organizira edukacije i potiče zajedništvo među članovima, a kroz manifestacije poput Dana meda u Prelogu približava javnosti važnost pčela i meda u svakodnevnom životu.

Med je zlatna riznica zdravlja

Od kada je pčela i cvijeća postoji med. Ljudi su brzo shvatili da je ta slatka, gusta tekućina mnogo više od običnog zaslađivača. Bez obzira na vrstu – bagremov, livadni ili kestenov – med je bogat vitaminima A, D, C, E i K, ne sadrži masti ni kolesterol, a već jedna žličica pruža dozu energije i prirodnog zdravlja.

Stručnjaci ističu da svakodnevno konzumiranje meda jača imunitet, poboljšava probavu, pomaže kod prehlada i smiruje organizam. No, treba imati na umu da se med ne preporučuje bebama mlađima od godinu dana.

Dani meda u Prelogu nisu samo prilika za uživanje u slatkim okusima, već i za edukaciju o pčelarstvu, razgovor s proizvođačima te otkrivanje tajni prirodne proizvodnje meda. Udruga „Nektar“ i ove je godine pokazala kako zajedništvo, trud i ljubav prema prirodi mogu stvoriti manifestaciju koja spaja generacije i promovira zdrave navike.

Ako još niste, svratite do Tržnice u Prelogu i prepustite se mirisima i okusima meda – pravog darova prirode!

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije