
Dani kruha i zahvale u Prelogu ponovno su oduševili posjetitelje
Popularna manifestacija tako je i ove godine, početkom listopada, okupila brojne udruge, škole i vrtiće koji su na svojim šarenim štandovima ponudili prave jesenske poslastice – od kolača, domaćeg kruha i pita, do toplih napitaka koji su grijali posjetitelje u prohladno jutro.
Prostor ispred Doma kulture i ove je godine bio središte događanja. Već od ranih sati miris svježe pečenih kolača, kotlića i raznih delicija širio se Trgom Slobode, stvarajući pravu jesensku atmosferu. Za dobru zabavu pobrinuli su se članovi TS Kumovi, a među brojnim izlagačima posebno se istaknuo kutak Dječjeg vrtića Fijolica koji je bio prepun veselja, smijeha i topline.
Mališani i posjetitelji uživali su u poznatom vrtićkom čaju, koji je, kao što svi znamo, ‘najbolji na svijetu’. Zvijezda njihova kutka bili su, naravno, preukusni kolači – pripremljeni s puno ljubavi i pažnje, a uz njih su na simpatičan način bili izloženi i detaljni recepti.
Ravnateljica vrtića Kristina Posavec istaknula je kako su reakcije mališana, ali i odraslih na vrtićke kolače izuzetno pozitivne.
Naime, Dječji vrtić Fijolica prvi je vrtić u Međimurju koji je dobio HMS certifikat, što znači da njihovi obroci moraju biti uravnoteženi, raznovrsni i u skladu s preporukama Ministarstva zdravstva, Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Zahvaljujući tome, preloški mališani svakodnevno uživaju u zdravim, domaćim jelima – a kolači se, naravno, poslužuju tek nakon variva!
Probali smo nekoliko kolačića i svi od reda su nas oduševili, a budući da smo već dobrano zakoračili u jesen izdvojili smo poseban recept za kolač od bundeve.

Sočni kolač od bundeve s grisom
Sastojci:
300 g naribane bundeve
150 g griza
100 g brašna
150 g šećera
2 jaja
100 ml ulja
1 prašak za pecivo
cimet ili vanilija po želji
Priprema:
Jaja izmiksati sa šećerom, dodati ulje. Umiješati brašno, griz, prašak za pecivo i začine. Dodati naribanu bundevu te smjesu preliti u tepsiju. Po želji dodati još malo vrhnja i džema i peći na 30-40 minuta na 180 stupnjeva.
Uživajte!























