za kuhaču spremni

FESTIVAL KRUMPIRA Restani krumpir sa slaninom i turošem očarao žiri beličkog kotlića

Na 25. Festivalu krumpira Belica u kuhanju jela s krumpirom natjecalo se 11 ekipa. Pobjedu je odnijela ekipa HOS-a Gardinovec s restanim krumpirom i tajnim sastojkom

U sklopu jubilarnog 25. Festivala krumpira Belica održano je i tradicionalno kulinarsko natjecanje u kojem je glavnu ulogu imao – krumpir, zaštitni znak beličkog kraja.

Ispod velikog šatora postavljenog ispred igrališta NK BSK Belica, gdje se ujedno pripremao i početak 2. Zlatice kupa, natjecalo se čak 11 ekipa.

Unatoč kiši koja je pratila događaj, dobra atmosfera i zajednički duh bili su jači od vremenskih neprilika, a mirisi domaćih jela privukli su brojne posjetitelje.

Natjecatelji su imali zadatak osmisliti i pripremiti jelo u kojem je krumpir glavni sastojak. Od tradicionalnih recepata do maštovitih kombinacija, svaka je ekipa dala svoj osobni pečat. Posjetitelji su mogli pratiti cijeli proces kuhanja, bodriti natjecatelje i na kraju kušati jela, što je dodatno pridonijelo živahnoj atmosferi.

Stručni žiri, u sastavu Sandra Herman, Tihomir Barbaš i Nikola Kotur, imao je izuzetno težak zadatak – izabrati najbolje među jednakima. Nakon kušanja svih jela donijeli su odluku koja je izazvala veliko oduševljenje publike.

Prvu nagradu odnijela je ekipa Kluba branitelja HOS Belica sa svojim restanim krumpirom, kojem su poseban okus i miris dali tajni sastojci – domaća slanina i sir turoš. Iako su isprva željeli zadržati recept za sebe, simpatično su ga otkrili našoj novinarki.

Drugo mjesto osvojili su Ribiči iz Gardinovca, koji su pokazali da i jela na žlicu s krumpirom, kada se pripremaju s puno ljubavi i iskustva, mogu osvojiti nepca. Treća nagrada otišla je u ruke članova Udruge Trka Belica, dok su posebnu nagradu za najinovativniji pristup dobili muški članovi ŽNK Zlatice.

Krumpir, koji je generacijama hranio beličke obitelji, i dalje je ponos ovoga kraja, a ovakva natjecanja podsjećaju koliko jednostavna namirnica može biti bogata okusima i inspiracijom.

Uz pjesmu, smijeh i veselje, natjecatelji su pokazali da se najbolje stvari događaju onda kada se ljubav prema hrani spoji s druženjem i dobrom voljom. Festival i ove godine potvrđuje da je Belica s pravom – hrvatska prijestolnica krumpira.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Najnovije