Vijesti / Društvo
Društvo
Oprez u podrumu: Vrenje mošta može biti kobno!

Oprez u podrumu: Vrenje mošta može biti kobno!

Sezona branja grožđa i spremanje mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu. Ranijih je godina Policijska uprava međimurska bilježila slučajeve trovanja građana do kojih je dolazilo u podrumima u kojima se odvijalo vrenje mošta, pa stoga ponovno žele upozoriti i podsjetiti  građane na opasnosti koje vrebaju uslijed mogućeg trovanja plinom ugljičnim dioksidom koji se oslobađa prilikom vrenja mošta.


Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Stoga podrume i prostorije u kojima se odvija vrenje mošta treba prozračivati i prije ulaska u njih prethodno iz opreza otvoriti vrata i pričekati neko vrijeme da se prisutni plin razrijedi, a ne preporuča se ni samostalan ulazak u vinski podrum. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.


Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri  također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja pa ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.


U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika, kod osoba koje se nalaze u tom prostoru udisaji postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika radi čega može doći do gubitka svijesti i smrti.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci