Vijesti / Društvo
Društvo
U Dunjkovcu izložba slika Nade Patafte iz Strahoninca

U Dunjkovcu izložba slika Nade Patafte iz Strahoninca

U velikoj dvorani Vatrogasnog doma u Dunjkovcu, 15. i 16. ožujka, udruga Međimurska gruda Dunjkovec, organizira izložbu slika autorice Nade Patafta iz Strahoninca.


Autorica izložbe rođena je 16. veljače 1951. u Dunjkovcu. Slika od 2006. godine - pejzaže, mrtvu prirodu, portrete... Omiljena tehnika joj je akvarel. Svoju prvu samostalnu izložbu imala je 2007. godine. Do sada je imala pet samostalnih i desetak zajedničkih izložbi diljem Hrvatske. Nada Patafta, redovan je član Likovne udruge donjeg Međimurja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Osim slikarice, na izložbi će svoje radove prezentirati i članovi udruge Creative iz Strahoninca. Svečano otvorenje izložbe bit će 15. ožujka u 15 sati. Na otvorenju će nastupiti Pjevački zbor Strahoninec i Zrinski, muška vokalna skupina zbora Josip Vrhovsk iz Nedelišća. O autorici će više reći novinar Josip Šimunko. Oba dana posjetitelji će moći razgledati radove u vremenu od 10 do 18 sati.


Međimurska gruda je udruga za očuvanje kulturne baštine. Cilj udruge je unapređenje seoskog života u svim njegovim aspektima, kao i promocija i unapređenje obiteljskih gospodarstava.


Udruga će se baviti promidžbom Dunjkovca, čije se ime prvi put spominje 1259 godine, a zadala si je i značajne ciljeve: osnovati muzej štreke i popularizirati štreku (prva Hrvatska pruga izgrađena 1860. godine s ciljem povezivanja Budimpešte i Beča, a prolazi kroz Dunjkovec), napraviti "smoligarski grunt" jer smoligar je izumrli zanat specifičan za Dunjkovec.


Smoligari su nekad od borovine izrađivali drvca za potpalu i prodavali ih po sajmovima po čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Smoliga je unosila toplinu u domove, a želja udruge je takvu toplinu prenesti u srca ljudi. Jedan od zadataka je i vremeplov starih zanata, organizirati dane mjesta, ljetne večeri... Ovo je prva izložba koju ova udruga organizira.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!