Prijatelji i načelnica Pribislavca se prozivaju zbog “ničijih” pasa

Azil Prijatelji Čakovec, ZEU Prijatelji životinja i prirode obratio se javnosti kako su pozvani 9. ožujka da pomognu psu u općini Pribislavec koji je bio teško ozlijeđen i imao je ogromnu ranu s unutarnje strane bedara. Pas nažalost nije preživio, jer osim što je podlijegao ranama, kako kažu iz Azila, žrtva je birokracije i neorganizacije.

– Danas smo na poziv vaših stanovnika iz Ulice Nikole Tesle pokušali pomoći spasiti život jednom živom biću – “ničijem psu”. Dali smo sve od sebe, obećali da ćemo platiti sve što će biti potrebno platiti (jer to je vama bilo jedino važno) kako bi ga maknuli s ulice – pišu iz Prijatelja životinja i prirode načelnici Pribislavca.

“Ničiji” pas imao je tešku ozljedu s unutarnje strane bedara, a ekipa iz Bioinstituta pomogla im je u hvatanju, dok su njihovi veterinari učinili sve da mu pomognu.
 

– Prema Zakonu o zaštiti životinja dužni ste kao Općina organizirati sklonište za napuštene životinje ili povjeriti brigu o tome najbližem registriranom skloništu. Sve općine u Međimurskoj Županiji to su učinile osim vas. I ovo nije prvi put da spašavamo životinje s vašeg područja – prioćili su iz Azila načelnici Ivačić i poručili da su reagirali na vrijeme, još bi jedan život bio spašen. 
 

Odgovor na ove prozivke potražili smo od same načelnice općine Pribislavec Višnje Ivačić koja nam je o toj temi rekla:

– Način komuniciranja Udruge Prijatelji je neprimjeren i neukusan. Okarakterizirati njima nepoznatu osobu je prije svega neumjesno. Najlakše je nekoga linčovati i već unaprijed ga optužiti. U Općini Pribislavec je svaki život bitan, svatko tko je gladan mu treba pristupiti i za njega se brinuti. Da li bližnji svi to činimo. Činimo i nastojimo pomoći.

Udruga prijatelja životinja optužuje Općinu Pribislavec, osobno načelnicu i zaposlene u JUO za nebrigu života. Što su oni poduzeli oko pomoći u rješavanju zbrinjavanju životinja za naše područje, osim vrlo važnog Ugovora. Ugovor na području Međimurske županije nije potpisalo poprilično općina, ispravak netočnog komentara u otvorenom pismu. Predstavnici Udruge znaju razlog, bitan je ugovor. Otvoreni moramo biti i reagirati za poteškoće koje se događaju u privatnim dvorištima.

Pas uginuo u privatnom dvorištu

– Pas koji nije bio zbrinut i uginuo bio je u privatnom dvorištu i za to se optužuje Općinu Pribislavec. U više navrata se na tom području interveniralo od strane komunalnog redarstva Općine Pribislavec oko psa koji dolaze s područja Romskog dijela naselja. Tražila sam pomoć u rješavanju velikog broja psa na području Općine koji dolaze iz Romskog naselja u rješavanju cijepljena i čipiranja psa koji nemaju vlasnike, ali javnost po tom pitanju nije senzibilizirana, jer su u pitanju velika sredstva.

Svjesna sam odgovornosti i obaveza i cilju toga sam pokrenula postupak u više navrata kod županijskog inspektorata i uručila dopis i u županiju i ostale institucije. Odgovora do današnjeg dana nisam dobila. Poštovana, gdje ste bili 2010. godine kada smo u suradnji sa veterinarskom inspekcijom i policijskom službom pokrenuli postupak cijepljanja psa koji nemaju vlasnike i pokušali spriječiti možebitne posljedice. Tada Općini Pribislavec osim tih službi nitko drugi nije pomogao.

Optuživati i linčovati je najlakše, ali da li ste pristupili problemu i rješavanju istog, zapitajte se svi zajedno. Na kolegiju načelnika i gradonačelnika je 2011. ta problematika bila razvalačena kao trakavica, a konkretno od Udruge osim Ugovora nije bilo naznake u rješavanju puno većeg problema.

Svi zajedno smo mogli riješiti teškoće, a samo jednu stranu optuživati je ružno i koristiti se pri tome teškim riječima i prijetnjama je neprimjereno. Općina Pribislavec je osebujna Općina koja ni sa jednom institucijom i udrugom nema problema. Ako je tko bezgrešan može baciti kamen na grešnika, ali ljudsko dostojanstvo je uvijek prisutno u Općini Pribislavec”, odgovorila je načelnica Višnja Ivačić.
 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije