
Za nedjeljni ručak odlučili smo se za klasiku – mlince!
Taj zlatno-hrskavi prilog već generacijama obogaćuje stolove diljem Međimurja i šire, a ovoga puta pripremili smo ih točno onako kako su ih radile naše bake – jednostavno, domaće i s puno ljubavi.
Recept ne može biti jednostavniji, ali rezultat je pravi gastronomski užitak. Potrebno vam je samo nekoliko osnovnih sastojaka: brašno, jaja, prstohvat soli i malo mlake vode. Sve sastojke umijesili smo u glatko tijesto, razvaljali na tanke plohe i pekli u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Mlinci su dobili prekrasnu zlatnu boju, a rubovi su postali savršeno hrskavi – upravo kako treba.

No pravi trik za nezaboravan okus skriva se u završnom koraku. Kad je domaći picek završio svoje pečenje, mlinci su se kratko namakali u njegovim sokovima. Time su poprimili neodoljivo sočan i bogat štih, a svaka zalogajka doslovno se topila u ustima.
Ne čudi da su nestali s tanjura u trenu! Uz sezonsku salatu i čašu domaćeg vina, ovaj obiteljski ručak bio je prava mala kulinarska čarolija. Ako već neko vrijeme niste pripremali mlince, nedjelja je savršen dan da ih ponovno uvedete u svoju kuhinju. Jednostavno, ukusno i nostalgično – baš onako kako to samo domaći mlinci znaju biti.
Za one koji vole eksperimentirati, mlince možete dodatno začiniti i svježim začinskim biljem, kao što su ružmarin ili timijan, a možete ih poslužiti i uz pečenu patku, puretinu ili omiljeno povrće iz pećnice.
Bez obzira na varijantu, jedno je sigurno – mlinci ostaju klasik kojem se uvijek rado vraćamo.
Recept za domaće mlince
Sastojci:
400 g glatkog pšeničnog brašna
1 jaje
1/2 žličice soli
oko 1 dcl mlake vode (dodavati po potrebi)
Priprema:
U veću posudu stavite brašno, dodajte sol i jaje, pa postupno ulijevajte mlaku vodu. Umijesite glatko, elastično tijesto.

Tijesto podijelite na nekoliko manjih dijelova i razvaljajte ih što tanje (na otprilike 2–3 mm debljine).
Položite razvaljano tijesto na papir za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C.
Pecite 7–10 minuta s jedne strane, zatim okrenite i pecite još 3–5 minuta s druge strane dok ne dobiju zlatnu boju.
Gotove mlince razlomite na komade i po želji kratko prelijte kipućom vodom ili, kao u našem slučaju, stavite u protvan s pečenim picekom kako bi upili sokove i dobili bogat, sočan okus.




