Vinski kutak: Ususret Urbanovom predstavljamo Vina Horvat

Nakon što smo protekli tjedan u sklopu Vinskog kutka predstavili Vina DK – Dvanajščak Kozol, opet smo ususret Urbanovom 2014. krenuli put međimurskih bregi na još jedan u nizu ”hodočašćenja” našim vrlim međimurskim vinarima. Ovaj put predstavljamo Vina Horvat. Vinska obitelj Horvat sa glavom iste, gospodinom Vladom, suprugom Danicom,te jednim od sinova, mlađim Robertom,  kraljevski nas je ugostila. Drugi sin, dvije godine stariji Miran, bio je odsutan poslom.



Kristijan Gačal bio je zadužen za vođenje intervjua te kušanje i evaluaciju vina. Ponosno nosi titulu 1. razine prestižnog ceha sommeliera iz Londona – Court of Master Sommelier, London. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s internacionalnom klijentelom i iskustvom s preko 700 etiketa što domaćih što internacionalnih vina.
 

Velika kušaona sa podrumom je prvo što ugledate na adresi Sv. Urban 279, a kuće obitelji su smještene na istoj strani ceste.  Vinogradi se protežu dokle vam pogled seže. Svih 6 Ha zemlje pod vinogradom na pitomim bregima. Čokoti stoje kao vojnici, savršeno uređeni redovi, svi do jednog jednaki, kao da čekaju ”gazdu” da popriča s njima.

Ispred kušaone dočekala nas je supruga Danica sa mlađim sinom Robertom, a boce vina sorti kuće čekale su su nas poredane jedna do druge: Pušipel, Pinot bijeli, Sauvignon, Rajnski rizling, Graševina i Muškat žuti, a tu je i mješavina kuće Horvatov izbor za gemišt vina, koji je isto tako napravio vrlo pozitivan odjek kod kupaca.

– Godine 2001.  zasadili smo svoje prve vinograde,  tako da smo novi i mladi vinari, i to je sve više-manje krenulo na nagovor sina Roberta. Sadili smo i sljedeće godine, pa 2008. i 2009., a svoje mjesto 2012. našao i Pušipel klonske selekcije. Dakle, vinogradi su posađeni, a sada se treba pobrinuti i za podrum koji je bio sagrađen 2003 godine. Ulaz krase i ostaci kamenja iz rimskog doba.  Malo po malo, korak po korak sadili smo vinograde kako smo kupovali zemlju. Početak je bio vrlo težak i nepredvidljiv – priča nam Vlado Horvat.

Poslovni put nije bio obasut ružama: – Bio sam zaposlen u jednoj građevinskoj firmi, ali tijekom privatizacije u 90-tima dogodilo se dosta promjena, pa sam bio proglašen tehnološkim viškom 2000. godine, a znate kako to biva, čovjek uzme kredit prije toga i priča je dalje poznata. Ovrha je prijetila, ja bez posla, kredit se treba servisirati. Nekako smo uz pomoć cijele obitelji uspjeli stati na noge i pokrenuti ovo što sad vidite – priča nam strastveni vinar Vlado Horvat kojeg je životni put očito odlučio na svoj grub način okrenuti prema onome u čemu uživa dok radi i gdje može dati najbolje od sebe,  vinarstvu. – Rasli smo u vinarskom smislu zajedno s našim kupcima, jer su nam i oni pomogli da shvatimo što traže i kakvo vino žele imati na svom stolu, organoleptika u svemu ima svoju ulogu i treba je znati vrednovati. To je uspjeh – ispričao nam je na pragu kušaone Vlado koji nam je priču njihove vinarije ispričao zajedno sa sinom Robertom i suprugom Danicom.


Kristijan Gačal/eMedjimurje: Kakvu viziju imate za budućnost vinarije Horvat?

U vidu imamo razvitak seoskog turizma sa 12 soba koje su predviđene da budu smještene iznad kušaone. Postoji i dio gdje se mogu održavati degustacije vina i ponuda hrane sa kuhinjom. Dakle, vizija je tu.

U donjem dijelu gdje se nalazi podrum bit će isto tako jedna stojeća kušaona. Potrebno je preuređenje podruma u vidu konsolidacije prostora sa ulazom tj. radnim dijelom sa prešom i izlaznim dijelom s kušaonom i prodajom te ulaganje u novu tehnologiju.

Natjecat ćemo se na prijavama za EU fondove koji će biti na raspolaganju do 2020 godine. Naša lokacija je odlična, nalazimo se kod glavne ceste sa velikim parkingom. Nadalje, u posjedu smo šume ispod vinograda gdje nastojimo napraviti i i uređene šetnice, zatim dio gdje bi se mogli vidjeti jeleni lopatari te imamo želju na za to predviđenom mjestu smjestiti i konje te stvoriti jedn ugodan i nezaboravan boravak kod nas.

Kristijan Gačal/eMedjimurje: U jednom ranijem razgovoru spomenuli ste priznanje iz Kutjeva

– Imajući u vidu da smo mladi vinogradari, zadovoljni smo i ponosni sa postignutim do sada. Imamo priznanja sa raznih ocjenjivanja i nekoliko diploma. Dobili smo srebro za našu Graševinu i to u Kutjevu s obzirom da je Kutjevo “srce” Graševine, a mi na početku bavljenja vinarstvom gledamo to kao veliki uspjeh i vjetar u leđa za daljnji rad. Napomenuo bih da koristimo samo prirodne kvasce za naša vina i to se cijeni kod ocijenjivanja.

Kristijan Gačal/eMedjimurje:  Vaš pogled na identitet i marketing

– Identitet Hrvatske kao vinske zemlje je još neprepoznat u internacionalnim mjerilima, kaže Danica. Stoga se ne trebamo čuditi što još nismo prihvaćeni kako bi mi to htjeli. Prije samo 30-ak godina je postojalo jedva 10-tak Ha vinograda u Međimurju izuzevši Agromeđimurje.

Etiketa je mojih ruku djelo,  ponosno ističe Robert. Htio bih nabaviti bocu sa pastelnom nijansom zelene boje. Još je nisam vidio kod nas. Nova etiketa koju imam u glavi bi ostavila snažan utjecaj na kupca u kombinaciji s tom bojom boce. Vizualni efekt kao takav je vrlo bitan.

Novi zakon kaže da više na etiketi boce koju puštamo u prodaju ne treba biti istaknuta sorta vina ni godina proizvodnje. To je velika zabluda i to bi se trebalo promijeniti – ističu.


Kristijan Gačal/eMedjimurje:  Ispričajte čitateljima  “gnjev s neba” koji Vas je pogodio

– To nikad nećemo zaboraviti.  90% nasada nam je stradalo 2008. godine. Tuča je bila tako jaka da je i lišće bilo natučeno u zemlju. Baš kad smo sagradili renome kod kupaca i stalnu klijentelu, kažu Robert i Vlado.

Danica je dodala da u to vrijeme ništa još nije bilo osigurano. – Nekako smo se oporavili i obnovili vinograde, kaže. Sljedeće  2009. godine tuča je na naš vinograd pala čak pet puta. Dvije godine za redom nam se dogodio horor. Tri dana obilazili smo vinograde u nevjerici, šutke i gledali potrgano blago na zemlju, kaže Danica sa suzom u oku. – Neopisivo. Kao da je umro dio nas – ističe svo troje i zamišljeno gledaju jedan drugoga.

Kristijan Gačal/eMedjimurje:  Uloga zajedništva vinara? Nameće se kao nešto o čemu ne bi ni trebali razmišljati kod davanja odgovora na to pitanje, ali ipak kao da naši međimurski vinari nisu baš posve složni

Pobornik sam ideje zajedništva međimurskih vinara kroz zajedničku etiketu ili dvije, ili konačno nije bitno koliko etiketa, važna je veličina, odnosno količina kvalitetnog vina koje bi se plasiralo prema internacionalnoj publici. Pušipel je već tu kao zajednički projekt sa etiketom ”Reda Zrinskog”. Odličan početak.

Dvojbe nema, vino nam je odlično u Međimurju. Međimurski vinari su mali i samo kroz zajedništvo imamo bolju budućnost. Udruga vinara ”Hortus Croatia” postoji kao takva već godinama i na tom temelju treba graditi zajedništvo, kaže Vlado Horvat.

– Otvoreni smo za sve savjete i dobrodošao nam je svatko tko ima svježu ideju za boljitak vinskog posla kao takvog,  dodaje Danica.

Kušanje probranog vina iz njihove arhive

Vinarija Horvat nam je za opis njihovih vinaponudila Pušipel Classic, Graševinu, Muškat žuti, Rajnski rizling, te Pinot bijeli. Hvala još jednom na lijepom druženju cijeloj obitelji i do skorog viđenja. Živjeli!

KUŠANJE VINA I EVALUACIJA OKUSA


PUŠIPEL CLASSIC – 2013. – KVALITETNO VINO, polusuho, 11,8% alc
.

BOJA – bistra slamnasto žuta

MIRIS –sortni potpis sa aromom na žuto voće i zrelu jabuku

OKUS – vrlo osvježavajući, prati nos, iako mlad , balans je prisutan. Optimum krajem godine ili sljedeće.

HRANA –  krpice punjene zeljem sa dimljenom kobasicom i umakom od hrena

GRAŠEVINA 2013. – KVALITETNO VINO, polusuho, 11,7% alc.

BOJA –bistra žitno zlatna

MIRIS – suptilne arome trave i lagana linija agruma

OKUS  – gorka naranča i grejp sa sramežljivim zemljanim notama. Elegantan sa potpisom terroira

HRANA –  fiš, bograč ili bilo što autentično na žlicu

 


MUŠKAT ŽUTI 2013 – KVALITETNO VINO, suho, 11% alc.

BOJA – umalo pa identičan kao prethodnik

MIRIS – fina struktura bazge sa karameliziranom smokvom. Predivan.

OKUS –  vrlo živahan sa prepuno prezrelih smokava, te osvježavajućim južnim voćem koje traje. Vrlo razigran. Svakako pratiti.

HRANA –  vrlo širok pojas. Od pretepene juhe sa heljdinom kašom i špekom sa par kapi bučinog ulja do domaće gibanice sa sladoledom od buče i tostiranim bučinim košticama.

 
RAJNSKI RIZLING 2013 – KVALITETNO VINO, polusuho, 11,8% alc.

BOJA – nježna bistra boja sijena sa notom zelene

MIRIS – orasi i marelica plešu zajedno

OKUS – prati nos sa evidentnim osvježavajućim notama. Fina struktura orašastog sa žutim voćem. Dugotrajan i moćan na nepcu.

HRANA – buncek ili janjetina ispod peke s pečenim krumpirima

PINOT BIJELI 2013 – KVALITETNO VINO, polusuho, 11,2% alc.

BOJA – bistra svjetlo zlatna

MIRIS – fina kandirana kruška sa nijansom citrusa, vrlo nježan

OKUS – snažan i mlad. Odličan odnos organoleptičkog doživljaja prezrelih agruma, kruške te badema. Dugotrajan.

HRANA – domaća zlevanjka ili trepa, te palačinke s orasima u vinskom šato-u, odnosno bilo što s orašastim voćem.


Kontakt:

Vina Horvat

OPG Vladimir Horvat

Sveti Urban 279, Sveti Urban

+385 40 830 152

+385 98 463 555

Najnovije