HKD “Pomurje” na 46. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu

Smotra folklora u Zagrebu održava se od 1930. godine da bi 1966.godine postala međunarodna ugledna manifestacija izvornog folklora,odnosno folklornog amaterizma temeljenog na njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine.

Ovogodišnja 46. Međunarodna smotra folklora posvećena  je djeci, odnosno dječjoj folklornoj baštini. Kao predstavnik Slovenije nastupio je Folklorni ansambl Hrvatskog kulturnog društva “Pomurje”. U pet dana trajanja smotre nastupilo je 25 sudionika iz Hrvatske i 12 sudionika iz inozemstva (Bugarska, Iran, Kenija,Litva, Njemačka,Rusija, Slovačka, Ukrajna i Hrvati iz Bosne i Hercegovine te Slovenije).

Članovi Folklornog ansambla HKD “Pomurje” zajedno s ostalim sudionicima Smotre nazočili su svečanoj misi u  zagrebačkoj  katedrali.  Brojne su  folklorne skupine u živopisnim narodnim nošnjama oživjele unutrašnjost katedrale, a pjesme pod vodstvom  crkvenog zbora iz Tisnog (otok Murter) dale su još svečaniji ton misnom slavlju.

Za sve predstavnike 46. Smotre folklora bio je organiziran svečani prijem u palači Dverce i tom se prilikom organizator Koncertne direkcije Zagreba zahvalio svim folklornim skupinama na dolasku u Zagreb i sudjelovanju u programu Smotre. Petodnevni program Smotre odvijao se na mnogobrojnim lokacijama u Zagrebu, a posljednjeg dana na Trgu bana Josipa Jelačića i na Gradecu.

Folklorni ansambl HKD “Pomurje” predstavio se scensko- plesnom koreografijom “Jurjevo v Jurjevskom kraju”. Za nastup na Gradecu bila je predviđena koreografija “Dok  ja dojdem v Međimurje” (međimurske pjesme i plesovi) koja je nažalost otpala  zbog lošeg vremena. Zadovoljni cjelodnevnim događanjima te vlastitim nastupom, najznačajnijim  do sada, sretni, s osmijehom i pjesmom vratili su se iz Zagreba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije