
Proštenjski kolači bili su zvijezda dana u Murskom Središću, a posjetitelji su uživali u degustaciji domaćih slastica i ljetnoj atmosferi uz Muru.
U sklopu manifestacije Ljeto uz Muru 2025., današnje poslijepodne u Murskom Središću proteklo je u znaku tradicije, dobre volje i – proštenjskih kolača! Na predivnoj Šetnici svete Barbare održano je natjecanje u pečenju domaćih kolača, koje je okupilo brojne natjecatelje, ali i još više posjetitelja željnih slatkih zalogaja i ljetne zabave.
Svi su natjecatelji s puno ljubavi i truda pripremili tradicionalne kolače kod kuće, a zatim ih donijeli na ocjenjivanje pred stručni žiri. U konkurenciji su se našli razni kremasti kolači, pite, suhi kolači i “zdigani” specijaliteti – sve ono što nas vraća u djetinjstvo i obiteljska okupljanja. Svoje kolače za ocjenjivanje izložile su: Marina Hobaj, Vesna Horvat, Vesna Čeh, Kirtana Janiška, Kristina Bakač, Ingrid Matjašić, Tanja Franjo i Leona Franjo.
Atmosfera je bila uistinu odlična – dok su se kolači ocjenjivali, posjetitelji su uživali u šetnji uz Muru.
Nakon kušanja i detaljne procjene, stručni žiri donio je odluku o najboljima. Treće mjesto pripalo je Marini Hoblaj, dok su drugo mjesto zasluženo osvojile Lucija i Ingrid Matjašić, koje su nastupile kao tim. Prvo mjesto osvojila je Tanja Franjo sa svojim kreativnim kolačem pod nazivom „Kokosi u haljinici od murskih kamenčića“, koji je oduševio i izgledom i okusom. Posebnu nagradu za najmaštovitiji kolač osvojila je Kirtana Janiška, čija je slastica istaknula umjetnički pristup i inovativnost u izradi.

Nakon proglašenja pobjednika – gdje su najbolji osvojili vrijedne novčane nagrade – svi kolači ponuđeni su na besplatnu degustaciju, što je oduševilo brojne posjetitelje, posebice najmlađe.
Grad Mursko Središće i Turistička zajednica područja Mura i gorice ponovno su pokazali da znaju kako organizirati događaj koji spaja tradiciju, zajedništvo i uživanje u domaćim delicijama. Današnje natjecanje dokazalo je da proštenjski kolači ne pripadaju samo prošlosti, već su i danas itekako dio naše kulture – slatke, mirisne i okupljene oko zajedničkog stola.







































