
Čušpajz fest 2. srpnja donosi okuse svijeta na čakovečki Sajam srijedom – kušajte jela iz Hrvatske, Slovenije, Nepala, Filipina i Indije!
Nakon uspješno održanog ‘Čušpajz festa’ u Puconcima u Sloveniji, nastavak ove gastronomske manifestacije odvijat će se na čakovečkom Sajmu srijedom, 2. srpnja 2025. godine, s početkom u 8:00 sati!
Tijekom događaja, za sve posjetitelje kuhat će ukupno osam timova iz pet zemalja – Hrvatske, Slovenije, Filipina, Nepala i Indije – a svi posjetitelji moći će kušati raznovrsna jela te se uključiti u dijalog s pripadnicima različitih zajednica.
Festival Čušpajz fest osmišljen je kao inkluzivan događaj koji briše granice – simbolički i doslovno – naglašavajući bogatstvo raznolikosti u zajedničkom prostoru.
Ovi gastronomski događaji u okviru projekta „Čušpajz b(r)ez meje“ dio su europskog projekta Interreg Slovenija–Hrvatska programa, s Platformom za Društveni centar Čakovec kao vodećim partnerom i Kulturistično turističnim društvom Puconci iz Slovenije kao partnerom.
Projekt je dosad obuhvatio četiri uspješne kulinarske radionice – dvije u Sloveniji i dvije u Hrvatskoj – koje čine svojevrsnu uvertiru u završne gastronomske događaje te predstavljaju model transnacionalnog prijenosa gastronomskog znanja i kulturnog bogatstva.
Tijekom radionica polaznici i posjetitelji imali su priliku kušati slovenske dödole, međimurske trganjce, filipinski adobo, nepalske momose, indijsku samosu te domaći paprikaš. Završna javna događanja označuju kulminaciju procesa kulturne razmjene i međusobnog upoznavanja, a prvi takav događaj uspješno je realiziran 7. lipnja 2025. u Puconcima.
Projekt je uključio 11 nacionalnih skupina koje su predstavile više od 30 jela svojih tradicionalnih kuhinja, čime se slavi gastronomska raznolikost te promiče uključivanje svih onih koji danas žive i rade na ovim prostorima. Upravo ta otvorenost prema zajedničkom suživotu temelj je vizije projekta.
Ova inicijativa podržana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i osmišljena s ciljem jačanja društvene povezanosti i interkulturnog dijaloga u prekograničnom području Međimurja i Prekmurja – kroz gastronomske radionice i javne manifestacije.
U svojoj osnovnoj ideji, projektom se želi potaknuti dugoročna i održiva veza sa Slovenijom i zajednicama stranih radnika, u cilju uspostavljanja modela suradnje koji može poslužiti kao temelj za nove inicijative društvene integracije i kulturne razmjene u prekograničnim regijama.
U tom duhu, pozivamo vas da se pridružite događaju i podržite ovu inicijativu!













