
U subotu, 21. lipnja, u srcu Štrigove održan je prvi Eko sajam, jedinstveni događaj koji je okupio OPG-ovce iz Međimurja i susjedne Slovenije
Sajam je bio više od obične prodaje – bio je to susret dviju regija koje njeguju održivu poljoprivredu i promociju lokalnih proizvoda proizvedenih na ekološki način.
Koncept sajma bio je jasan: promocija prodaje na kućnom pragu i razmjena znanja, okusa i iskustava među proizvođačima i posjetiteljima. Bogata ponuda domaćih proizvoda, od sira i vina do suhomesnatih i pekarskih delicija, privukla je brojne posjetitelje, a posebno je oduševio štand dobro poznatog bračnog para Miser iz Donje Dubrave.
Silva i Franjo Miser, koji se od 2008. godine bave uzgojem lješnjaka, pravi su inovatori na međimurskoj OPG-sceni.
Njihovi proizvodi već su godinama prisutni na brojnim sajmovima diljem županije, a svako novo predstavljanje donosi i neko iznenađenje.
“Svake godine pokušavamo uvesti nešto novo, nešto što će iznenaditi i razveseliti naše kupce,” rekla nam je Silva Miser, dok nam je nudila čips od lješnjaka i klasičnu, uvijek traženu kuržnjaču s lješnjacima.
Jedan od najzanimljivijih proizvoda koji su nedavno predstavili je mlijeko od lješnjaka – prirodan napitak napravljen isključivo od filtrirane vode i 100-postotne mase lješnjaka, bez dodataka i konzervansa.
Prije nekoliko godina eksperimentirali su i s espresso napitkom na bazi lješnjaka, a njihov vlastiti lješnjakov namazom, koji mnogi zovu “međimurskom Nutellom”, ali bez šećera i aditiva, osvojio je brojna priznanja.
Na Eko sajmu nije izostao njihov poznati pristup “nula otpada” – svaki dio lješnjaka ima svoju svrhu, bilo u slatkom, slanom ili tekućem obliku.
Kroz razgovor s Miserovima jasno je koliko ljubavi, truda i znanja ulažu u svoju proizvodnju, a posjet njihovom štandu pravi je doživljaj za sva osjetila.















