
Nogometni turnir “Med vulicama” odlična je prilika za uživanje u sportu, druženju i toplom prženom tijestu
Dok se na nogometnom terenu vodi borba za prestiž među ulicama, u pozadini nogometnog turnira “Med vulicama” u Draškovcu 20. i 21. lipnja odvija se prava gastronomska bajka. Turnir, u organizaciji NK Draškovec, osim sportskih uzbuđenja donosi i mirise i okuse međimurske tradicije koji su privukli brojne posjetitelje, i to ne samo zbog nogometa.
Za mirisima svježe pečenog tijesta mnoge je dočekala vesela ekipa domaćica koje su preuzele ključnu zadaću: nahraniti gladne navijače.
Diana Lončarić, Ivana Baranašić, Slava Kavran i Katarina Hižman okupile su se uz kotao i prionule pripremi jednog od najomiljenijih klasika ovog kraja – langoša.
“Mekani iznutra, hrskavi izvana”, komentirao je jedan posjetitelj dok je zadovoljno grickao još vrući langoš, a slične su reakcije bile svuda oko nas. U jednom trenutku, gotovo da nije bilo osobe bez langoša u ruci – to je najbolja potvrda njihovog uspjeha.
Pokušali smo doznati recept, no dočekala nas je simpatična tajna. “Recept vam ne mogu reći”, rekla nam je kroz smijeh Djana Lončarić. “To je provjereni recept mog muža, on je mijesio tijesto i pripremio sve!”
Osim langoša, među posjetiteljima se razvila zanimljiva rasprava o nazivima tog popularnog jela. Jedni ga zovu langoš, drugi lepinja, a treći – dukanec.
Upravo nas je naziv “dukanec” vratio u neka starija vremena. Riječ je o tradicionalnom jelu od kukuruznog tijesta koje se peklo u krušnoj peći, od ostataka tijesta nakon što bi se ispekao kruh. Kad bi dukanec bio gotov, premazivao bi se kosanom masti i posluživao topao. S nestankom krušnih peći, nestali su i pravi dukanci, od kukuruznog tijesta.
No, naziv je ostao, ali recept se prilagodio – tijesto od pšeničnog brašna se prži u ulju ili masti, a može se premazati cijelim nizom premaza – od vrhnja s češnjakom do kečapa.
Ako ste propustili prvi dan ovogodišnjeg turnira, NK Draškovec vas zove da danas, 21. lipnja, u popodnevnim satima pogledate završne utakmice, probate langoš ili roštilj (ili oboje) i uživate u živoj glazbi.












