
Članovi društava u zajedničkom loncu kuhali su ukusni riblji paprikaš, poznatiji ako fiš, koji se posluživao uz rezance
Kaj bi se jelo u Koto-ribi nego riba, još pogotovo kad se održava „Šiba i riba”. Ova tradicionalna manifestacija i ove je godine okupila brojne pasionirane štovatelje ribljih specijaliteta, kao i članove lokalnih udruga i društava koji su iste spremali.
Većina se odlučila za brzu i ukusnu varijantu – prženog šarana s krumpir ili grah salatom, bilo je i šarana na rašljama, a potpuno neočekivano u ponudi su se našle i pržene srdele.
Nas je najviše zanimalo jelo koje su udruženim snagama spremali NK Graničar i SRD Som. Članovi društava u zajedničkom loncu kuhali su ukusni riblji paprikaš, poznatiji ako fiš, koji se posluživao uz rezance.
– Najvažniji je za ovo jelo dobar temeljac, otkrio nam je glavni kuhar Zlatko Talaš kojem su u kuhanju pomagali pomoćni kuhari Ivana Sučić i Antun Zvonimir Brkljačić.
– Ako niste znali, ribe u fiš ide „koliko treba”, tijekom kuhanja nema miješanja i posebno treba paziti da se sve skupa ne kuha predugo, kako se riblje meso ne bi raspalo, savjetuje kuhar.
Talaš i Brkljačić dobro su poznati svima kao jedni od dugovječnijih i najaktivnijih članova Sportskog ribolovnog društva Som iz Kotoribe. Ovaj je dvojac gotovo uvijek zadužen, i to samoinicijativno, za kuharske poslove. Kako i ne bi kad ih svi hvale. Društvo im je na Šibi i ribi pravio Zoran Radmanić, bivši predsjednik NK-a Graničar, koji je „donirao” svoj lonac za kuhanje ribljeg paprikaša. Sam nije kuhao, ali se brinuo da nikome ne zatreba gemišta nakon ljutog paprikaša.
Najbolja pohvala kuharima bio je prazan lonac na kraju dana.
MIRISI DOMA
Riblji paprikaš
SASTOJCI
– različite ribe: šaran, štuka, som, smuđ, mrena
– luk i češnjak
– ljute papričice
– mrkva, peršin
– sol, papar, crvena paprika, lovor
– ulje i voda
PRIPREMA
Za dobar riblji paprikaš važno je prvo skuhati riblji temeljac. Riba se očisti, opere i odstrane se glave i narežu komadi ribe koji se kuhaju u vodi zajedno s lukom, ljutim papričicama, mrkvom i peršinom oko 1,5 sat dok se meso ne počne odvajati od kosti. Skuhani dijelovi ribe očiste se od kosti i propasiraju kroz cjedilo kako bi se dobio gusti preljev koji se pomiješa s juhom i ostavi u hladnjaku.
Na zagrijanom ulju prepirja se luk, dodaje se sok od rajčice, temeljac, sol, papar, crvena paprika i lovor te kotleti šarana i druge ribe, to se kuha oko 30 minuta. Kad je gotovo, riblji paprikaš se poslužuje s kuhanom tjesteninom. U slast!
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3659









