FOTO: Magdalenje u Donjem Kraljevcu

Udruga “Pjesma” Općine Donji Kraljevec, Mjesni odbor i Crkveni odbor Donji Kraljevac organizirali su Dane Donjeg Kraljevca koji se održavaju za “Magdalenje”. Obilježavanje je započelo sportskim programom – “Nogometnim turnirom ulica”. Sportski program održao se na stadionu “Fundacije”.

Središnja proslava održala se u Crkvi svete Marije Magdalene u subotu, 21.srpnja služenjem svečane mise, na kojoj su bili župnici vlč. Mato Vonić, rektor katedrale vlč. Blaž Horvat te dekan donjomeđimurskog dekanata vlč. Antun Hoblaj. Oni su vjernike misnim slavljem uveli u dane Svete Magdalene zaštitnice mjesta Donji Kraljevc.

Sveta Magdalena i dan mjesta bili su povod i ideja članicama udruge “Pjesma” da organiziraju večer pjesme, umjetnosti, povijesti i kulture. Donji Kraljevec je veliko mjesto koje ima pregršt zanimljivih i svestranih osoba koje su se predstavile na priredbi i izložbi sa svojim radom i hobijima, a svega toga ne bi bilo bez njihove upornosti i volje. Uz bogat kulturno-glazbeni program u Župnom dvoru postavljena je izložba “Donji Kraljevec nekad i sad’, etno izložba te izložba slika i ručnih radova.

U samom kulturnom – zabavnom programu predstavila se Marija Šavora sa svojom autorskom pjesmom, a Marija je poznata je po skupljanju tradicijskih nošnji i starina. Udruga “Pjesma” se u nastavku programa predstavila spletom crkvenih pjesama. Poznata svjetska putnica i književnica koja živi u Kanadi, a rodom je iz Donjeg Kraljevca Davorka Kanižaj – Kapljić predstavila se sa njezinom pjesmom. U goste je stigao Zbor umirovljenika iz Preloga.

Magdalena Vlah, svima poznata po svojim pričama, zgodama i pjesama ovom prilikom pripremila je priču vezanu uz obilježavanje ovih dana. Donji Kraljevec može se ponositi što je imao poznatu i najpopularniju hrvatsku pjevačicu zabavne glazbe 1960-ih i 1970-tih godina, pjevačicu koja je vrlo rado pjevala o svom Međimurju, a za njom su ostali poznati hitovi – bila je to Ana Štefok.

Udruga “Pjesma” u njezinu čast otpjevala je dvije njene pjesme “Majko nemoj plakati” i “Međimurje, zeleno”. U nastavku programa nastupili su mladi umjetnici Glorija Kovač i Luka Habuš na saksofonu. Na završetku programa i nakon zahvale predsjednice udruge “Pjesma” Višnje Kramar uslijedilo je otvorenje izložbe.

Svaka izložba pa tako i ova ima kratki osvrt stručnjaka, pa je tako osvrt na ovu veličanstvenu izložbu imao čast iznijeti Donjokraljevačnin Josip Šimunko. Zahvale su upućene svima koji su pomogli u realizaciji ove manifestacije, a to su: Mjesni odbor Donji Kraljevec, DVD Donji Kraljevec, gosp. Antun Marodi, gosp. Franjo Kiš, gosp. Franjo Blažeka s obitelji, gosp. Mario Mesarić, gosp. Vinko Horvat, gđa. Nada Šercer, gosp. Dobriša Habuš, Obitelj Horvat gosp. Josip Šimunko, Općina Donji Kraljevec i drugi.

Posebna zahvala obitelji Šercer i Šavora bez kojih ove izložbe nebi ni bilo. Svakako vam preporučamo da posjetite ovu dragocjenu izložbu za koju je utrošeno puno vremena i truda i koja je otvorena još danas, u nedjelju od 8 -20 sati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije