Vijesti / Društvo
Društvo
Doria ide na izlet: Ovo je pobjednička fotografija Zorinog natječaja

Doria ide na izlet: Ovo je pobjednička fotografija Zorinog natječaja

U petak, 5. lipna 2015. u 19.30 sati u FOXbar-u Čakovec otvorena je izložba fotografija udruge Zora “Mladi za ljudska prava – Ljudska prava u Međimurskoj županiji”. Izložba obuhvaća fotografije pristigle na istoimeni javni natječaj u sklopu projekta "Mladi za ljudska prava" na kojem su mogli sudjelovati svi mladi s područja Međimurske županije stari od 14 do 30 godina.

Na izložbi je predstavljeno 14 fotografija od kojih je 8 bilo u konkurenciji za nagradu, dok su ostalih 4 izradile mlade edukatorice projekta. Mladi su svojim fotografijama pokrili široki spektar ljudskih prava poput prava na školovanje, slobodu, vjeroispovjest i mišljenje, izbor partnera, kao i ne/vidljive prepreke koje nas okružuje, neravnopravnost spolova i slično.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svrha natječaja i izložbe je educirati o ljudskim pravima kroz interaktivnu formu fotografije, potaknuti na kritičko razmišljanje o ljudskim pravima, njihovoj zaštiti i njihovom kršenju, kao i potaknuti mlade da budu aktivni građani. Nakon otvorenja izložbe, javno je proglašena pobjednička fotografija.

Žiri od 18 članova/ica (5 predstavnika/ca partnerskih organizacija i 13 mladih edukatora/ica) najvećim brojem bodova nagradio je fotografiju Dorie Sabolčec "Upoznavanje dodirom" te joj dodijelio nagradu – jednodnevni izlet na 20. filmsku reviju mladeži/ 8. Four River Film festival u Karlovcu za dvije osobe.

Doria je svoju fotografiju opisala na slijedeći način: “Dijete od rođenja istražuje svijet i otkriva svoje mogućnosti, a pravo na igru djetetu omogućuje lakše i bolje učenje i snalaženje u otkrivanju sebe. Igrom dijete razvija svoje vještine te je bitan dio odrastanja i formiranja osobnosti.“ Sve fotografije s otvorenja izložbe možete pogledati klikom ovdje.

Kako izložba ima edukativni karakter, svaka fotografija uz opis ima naveden i članak Opće deklaracije o ljudskim pravima na koju se odnosi. Izložbu fotografija moći ćete tijekom lipnja pogledati u FOX baru. Nakon proglašenja pobjedničke fotografije, Majda Horvat je ispred Škole animiranog filma podijelila mladim edukatorima/icama potvrdu o završenoj edukaciji u sklopu koje su kreirali i edukativni crtić 16 glava za ljudska prava.

Zorini mladi edukatori/ce vam poručuju: "Svi zaslužujemo život bez nasilja, život u zdravom i čistom okolišu, mogućnost da se obrazujemo, da se kreativno izražavamo, da izrazimo svoje mišljenje, da se ponašamo u skladu sa svojim identitetom... Isto tako imamo i obavezu poštivati i štititi tuđa prava, reagirati na nasilje i upozoriti na neprimjereno ponašanje prema drugima radi njihovog izgleda, statusa, rodnog identiteta, vjeroispovjesti i sl.Svi možemo biti aktivni građani i doprinijeti pozitivnoj okolini u kojoj živimo. Mi to možemo! Učinimo svijet boljim.

Projekt “Mladi za ljudska prava” provodi Udruga Zora s partnerima Školom animiranog filma (ŠAF) i Graditeljskom školom iz Čakovca te suradnicima Gimnazijom Josipa Slavenskog, Srednjom školom Čakovec, Ekonomskom i trgovačkom školom, Tehničkom školom i Gospodarskom školom Čakovec. Podržava ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video

Vezani članci