U NASADU

SAMOBERBA HASKAPA Kod SOPG Blažinčić Čonkaš iz Preloga brali smo zdrave bobice

Jedni od uzgajivača koji su uveli samoberbu u svoj nasad su i SOPG Blažinčić Čonkaš iz Preloga

Samoberba voća i povrća koncept je koji sve više dobiva na popularnosti i među međimurskim OPG-ovima. Kupci dolaze direktno na imanje, sami beru željene proizvode i na kraju ih važu i plaćaju – jednostavno, transparentno i zdravo.

Ovakav oblik prodaje pokazuje se posebno korisnim u ekološkoj proizvodnji jer proizvođačima pomaže u berbi, a kupcima nudi iskustvo boravka u prirodi i konzumaciju netom ubranih plodova. Osim toga, cijene su često niže nego na tržnicama ili u trgovinama.

Jedni od uzgajivača koji su uveli samoberbu u svoj nasad su i SOPG Blažinčić Čonkaš iz Preloga. Supružnici Mirna Blažinčić Čonkaš i Damir Čonkaš već drugu godinu zaredom otvaraju vrata svojeg nasada haskapa – sibirske borovnice – i nude kupcima mogućnost samostalne berbe.

Njihov nasad posađen je 2016. i 2017. godine na jednom hektaru nedaleko Preloga i, kako kažu, počinje davati ozbiljne rezultate.

Sezona haskapa je kratka, traje svega dva do tri tjedna, od polovice svibnja do početka lipnja. Ove godine svibanj je nešto hladniji pa planiramo produžiti berbu i na sljedeći vikend,“ rekla je Mirna Blažinčić Čonkaš dok nas je vodila kroz uredne redove grmova bogatih plavim bobicama.

Samoberba, Prelog, Čonkaš, Haskap 2025 (1)

Samoberba je organizirana prošlog vikenda te i ovog, 24. i 25. svibnja, od 11 do 18 sati. Posjetitelji dolaze iz raznih krajeva – čak i iz Zagreba i Karlovca – i sami beru koliko žele, cijena kilograma je 5 eura.

Većina ih voće konzumira svježe ili ga zamrzava, dok se zrelije bobice na kraju sezone berz za preradu, za pekmeze, sirupe i liofilizirane proizvode (voće koje je osušeno smrzavanjem).

Berba haskapa nije brza – prosječan berač ubere do kilogram bobica po satu – ali upravo u tome leži čar: spori ritam, miris trave, cvrkut ptica i sunce koje se provlači kroz grane.

Nasad nije zahtjevan za uzgoj i održavanje. Za razliku od američke borovnice, haskap ne traži kiselo tlo. Otporan je na bolesti i štetnike pa se lako održava, idealan je za ekološki uzgoj za koji smo se i mi odlučili,“ pojašnjava Mirna Blažinčić Čonkaš. Dodaje kako je održavanje svedeno na košnju, orezivanje i povremenu prihranu dozvoljenim ekološkim sredstvima.

Posjetitelji nasada zadovoljni su iskustvom. “I prošle i ove godine smo došli u samoberbu, uživamo u prirodi, a bobice su izvrsne,” rekla je Valentina Kavran iz Cirkovljana, berući s majkom Katicom punu košaricu.

Samoberba, Prelog, Čonkaš, Haskap 2025 (4)

Među redovima smo sreli i tri generacije obitelji Možek djeda Zlatka, tatu Marka i malog Paula koji je s osmijehom na licu pokazivao plave prstiće i obraze, dokaz da je kušanje bilo neizbježno.

Samoberba, Prelog, Čonkaš, Haskap 2025 (20)

Ljudi nam kažu da ovdje ne beru samo voće, već i zdravlje. Opuste se, razgibaju, druže se i odlaze doma puni dojmova i plodova,” zaključuje Blažinčić Čonkaš.

Kako bi se berači upoznali i s mogućnostima koje daje haskap, ispekla je za degustaciju poseban bananin kruh s bobicama haskapa, a za kušati je ponuđena i domaća marmelada i kruh. Ostali smo oduševljeni!

Samoberba u Prelogu još je uvijek u istraživačkoj fazi, no prema reakcijama kupaca i odazivu, jasno je da ovaj model ima potencijala. Spoj lokalne proizvodnje, boravka u prirodi i kvalitetnog proizvoda sve je traženiji – i to s razlogom.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije