Etno muzej i izložba: Donji Kraljevec nekad i sad

U povodu Dana Donjeg Kraljevca i tradicionalnog prošćenja Magdalenje, organiziran je bogat kulturno zabavni i sportski program, uz središnju proslavu u crkvi Svete Marije Magdalene.

Posebnu pažnju mještana zacijelo će pobuditi četiri izložbe pod zajedničkim nazivom “Donji Kraljevec nekad i sad” u Župnom dvoru. Organizator izložbe su Mjesni i Crkveni odbor Donji Kraljevec te Udruga “Pjesma” općine Donji Kraljevec te Župni dvor Donji Kraljevec, a održava se 21. i 22. srpnja.

Etno  muzej i izložba starina

U više soba Župnog dvora  organiziran je mali muzej starina iz dijela etno zbirke obitelji Marije Šavora iz Donjeg Kraljevca,  a pridružile su se pojedinim eksponatima u druge obitelji. Izloženi predmeti svakodnevne uporabe potječu iz devetnaestog i dvadesetog stoljeća, a neki su možda i stariji.

Uređena je spavaća soba sa starim krevetom i ormarom, posebnu pažnju treba obratiti na dužinu kreveta koji je mnogo kraći neko što su današnji kreveti i na lijep ormar s ornamentikom, te nezaobilaznim slikama na zidu, ali i na opremu za raku koju mlada donosi sa sobom u kuću.

U izložbenom prostoru kuhinje može se vidjeti sve ono što je nekad, možda još prije pola stoljeća, pripadalo domaćici i kuhinji. Tu su i  ostaci “drvenog Međimurja” kad je većina upotrebnih predmeta bila od drveta. Zanimljiv paralelizam o značaju predmeta od drveta za život još postoji i u jeziku. Dok se mala drvena posuda zove “struganjka”, nešto veća izložena okrugla drvena posuda zove se “struganja”, a još je veće drveno korito.

U središnjem prostoru etno muzeja izložene su svečane i radne narodne nošnje nešega kraja. Tako muška i ženska narodna nošnja, više vrsta markazetnih robača i dijelova opreme,  kaputić zvan “bajka”, više vrsta ženske odjeće koja je nosila jednostavan naziv  “frak”, orginalni pleček i druga odjeća.

U takozvanoj radnoj sobi pažnju provlače stare škrinje i drugi predmeti svakodnevne uporabe. Među najstarijim eksponatima je dobro očuvana škrinja iz 1842. godine.

Izložba fotografija “Donji Kraljevec nekad i sad”

U podrumskom dijelu Župnog dvora organizirana je izložba fotografija “Donji Kraljevec nekad i sad” autora Vilka Šercera, neumornog istraživača povijesti mjesta i sakupljača starina iz Donjeg Kraljevca. Tehničku realizaciju ove zanimljive izložbe potpisuje naš sumještanin Josip Cvetko.

Riječ je o velikom projektu autora Vilka Šercera koji je kroz godine sakupljanja starih fotografija uspio izgraditi pravi mali vremeplov, uspoređujući stare fotografije i razglednice Donjeg Kraljevca s najnovijim snimkama iz istog mjesta i kuta snimanja. Na taj su način dobivene usporedbe iz svake pojedine ulice mjesta, ali i međusobni odnos staroga i novoga. 

Ova je izložba zapravo posvećena mještanima Donjeg Kraljevca nekad i sad te je svojevrsni homaž samom mjestu i ljubavi prema kraju i mnogo govori o potrebi očuvanja povijesnih fotografija. Može se reći da nas na jednostavan način uči zašto je povijest obitelji, samog mjesta i kraja važna, što čini važan kulturološki iskorak. Izložba fotografija ima i svoju umjetničku i likovnu dimenziju, a posebna joj je vrijednost situiranje u prostoru i vremenu.

Posjetitelj u svakom trenutku zna u kojoj se ulici nalazi i kako se ona promijenila. Cijeli projekt je vrijedan jedne buduće fotomonografije Donjeg Kraljevca.

Rukotvorine i ručni radovi

Skupina žena “Vredne ruke” općine Donji Kraljevec pobrinula se za izložbu rukotvorina i ručnih radova. Izloženo je nekoliko desetaka ručnih radova u različitim tehnikama vezenja i tkanja, neki od njih i veoma skupocjeni. Vezeni i heklani oblici, stolnjaci  raznih veličina te čipke kao  i svadbeni darovi i vezene minijature donose želju za ljepotom oblika i prava su mala remek djela tradicionalne narodne umjetnosti i ženskih ruku.

Izložba slika i drvoreza

Svoje  umjetničke radove, slike i drvereze, izlaže šest suvremenih  autora iz Donjeg Kraljevca, slikari Ankica Anna Pančić Radovančev Pantelić, Slavko Dukić, Marina Dukić – Rutić, Vladimir Vidović, Mladen Špoljarić i drvorezbar Josip Andreić.  Većina njih stilski se opredijelila za hrvatsku naivu, no ima i iskoraka. To nam govori da u Donjem Kraljevcu postoji znatan umjetnički i autorski potencijal kojemu treba dati šansu.

Malo je poznato da je Donjem Kraljevcu djelovala mnogo starija generacija slikara i autora. Prema nepotpunim podacima, najstariji  slikar iz Donjeg Kraljevca iz prve polovice prošlog stoljeća bio je Franjo Pintač,  a zatim Franjo Ružić – Tarzan. U poslijeratnu generaciju slikara nakon Drugog svjetskog rata u Donjem Kraljevcu spadaju: advokat i slikar Đuro Ružić, slikar i grafičar Josip Gosarić, te akademski slikar Ivan Mustač koji živi u Zagrebu. U najnoviju generaciju slikara i autora iz Donjeg Kraljevca spadaju Boris Jeđud i Dejan Duš te autori izlagači, a više je slikara i kipara iz cijele općine.

(Josip Šimunko)

Ankica-Anna Pančić-Radovančev-Pantelić

“Kruh života” – 2005. godine – kombinirana tehnika

“Procvale grančice” – 2009. godina – kombinirana tehnika

“Portret” – 1967. godina – ugljen

Slavko Dukić

“Suncokreti” – ulje na platnu

“Štefova klet” – ulje na staklu

“Piknik na Dravi” – ulje na staklu

“Međimurski konji” – ulje na platnu

Marina Dukić-Rutić

“Slomljena” – ulje na lesonitu

“Ledena ruža” – ulje na lesonitu

Vladimir Vidović

“Draškovec” – ulje na platnu

“Crkva u Donjem Kraljevcu” – ulje na platnu

“Steinerova kuća” –  ulje na staklu

Mladen Špoljarić

“Tikva” – ulje na staklu

“Gljive” – ulje na staklu

“Božji dar” – uljane boje – akril kit

Josip Andreić

“Božansko Srce Isusovo” – drvorez

“Bezgrešno Srce Marijino” – drvorez

“Sveta Obitelj” – drvorez

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije